Skip to main content

Τσιόδρας: «Όχι» σε γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών από πολίτες

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος έκρουσε το καμπανάκι για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να παρέχει η χρήση μάσκας ή γαντιών.

Να μην χρησιμοποιούνται γενικευμένα οι μάσκες και τα γάντια συνέστησε στους πολίτες ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική του ενημέρωση.

Όπως είπε, η λανθασμένη χρήση μάσκας από υγιείς ανθρώπους, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που δίνει η χρήση της, μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών.

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας, είπε ο κ.Τσιόδρας ενώ ειδικότερα για τις ιατρικές μάσκες με βαλβίδα τόνισε πως δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους από το γενικό κοινό, καθώς μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. «Αυτές οι μάσκες είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους, που πρώτοι διασωληνώνουν τον άρρωστο» πρόσθεσε.

Επεσήμανε ωστόσο πως «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εφαρμογή ενός παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα» ανάλογα όμως με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη χρήση γαντιών παροτρύνοντας τους πολίτες να σταματήσουν να φορούν γάντια μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και αντ'αυτού να πλένουν συχνά και σχολαστικά τα χέρια τους, με σαπούνι ή χρησιμοποιώντας αντισηπτικό.

«Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η χρήση τους σε δημόσιο χώρο προσφέρει προστασία από τη μόλυνση με τον ιό» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε: «τις τελευταίες εβδομάδες η χρήση αναλώσιμων πλαστικών ή γαντιών από λάτεξ μιας χρήσης έχει γίνει συνηθισμένη σε δημόσιους χώρους, σε σούπερ μάρκετ, σε δημόσιες συγκοινωνίες».

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας επισημαίνοντας ακόμη πως τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορούν εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές τρύπες, που μπορεί να παραβλεφθούν και να θέσουν σε κίνδυνο αυτόν που τα φοράει.

«Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι σε συχνή πλύση χεριών» συμπλήρωσε και τόνισε πως η χρήση τους προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. «Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια όπως μολύνει τα χέρια» είπε και πρόσθεσε πως με τα γάντια μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες. «Μπορεί να απορρίψεις το γάντι ή το μαντιλάκι σε δημόσιους χώρους» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως το πλύσιμο των χεριών μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο.