Skip to main content

Θολό τοπίο για τις μάσκες - Τι ισχύει για κλιματιστικά και καθαριστικά

Για τη χρήση των μασκών, τα κλιματιστικά και τα καθαριστικά όπως η χλωρίνη και τον ρόλο τους όσον αφορά τον covid-19 μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να φορούν μάσκα οι πολίτες ή όχι, όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας την αλλαγή πλεύσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. 

«Χθες, σε αντίθεση με όσα στήριζε ως σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, το περίφημο CDC, ανακοίνωσε την προαιρετική, εθελοντική δηλαδή, χρήση, ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης, έστω και με αυτοσχέδιο μέσο. Δεν το έκανε επειδή άλλαξε το μήνυμα πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης, αλλά για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν, όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε τον ιό και να μην το γνωρίζουμε. Και έτσι προστατεύουμε τους άλλους. Για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. Την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως», είπε και πρόσθεσε με έμφαση:

«Προσοχή όμως. Αυτά τα καλύμματα δεν είναι χειρουργικές μάσκες. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντίλι. Μετά, εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. Από 40% έως 90% των σωματιδίων, παγιδεύονται στο ύφασμα. Εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις δεν πλένω τα χέρια μου και μολύνομαι. Έχω ζητήσει από το CDC να τοποθετηθεί επίσημα σε αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν συστήνεται η χρήση τέτοιας μάσκας. Θα δούμε αν θα αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα για αυτό το θέμα».

Κλιματιστικά-Καθαριστικά

Παράλληλα είπε πως έχει πληροφορηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική παρακολούθηση. «Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή»

Για την αλλαγή του καιρού ανέφερε ότι σίγουρα ευνοεί διασπορά του ιού. «Δεν έχουμε ένδειξη επί του παρόντος. Αν τηρούνται τα μέτρα δεν θα υπάρξει διασπορά».

Για τα κλιματιστικά επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα. «Για να αραιώσει η ποσότητα των ιικών σωματιδίων χρειάζεται καλός αερισμός των χώρων μέσα στο σπίτι κι αυτός να είναι συχνός και τακτικός», τόνισε

«Δεν έχουμε ενδείξεις ότι η υπερβολική καθαριότητα κάνει πιο ανθεκτικό τον ιό, αντιθέτως τον σκοτώνει. Αλλά πρέπει να υπάρχει προσοχή στα διαλύμματα χλωρίνης. Η αραίωση της χλωρίνης και ο καλός αερισμός του χώρου είναι σημαντικά», είπε για τα καθαριστικά και τη χλωρίνη.