Skip to main content

Τσιόδρας: Συμβουλές για όσους φροντίζουν ασθενή στο σπίτι

Ο λοιμωξιολόγος έδωσε αναλυτικές συμβουλές για τη φροντίδα του ασθενή που έχει μολυνθεί από τον COVID-19 μέσα στο σπίτι.

Συμβουλές για τους ασθενείς που μένουν σπίτι αλλά και αυτούς που τους φροντίζουν έδωσε σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωσή ο εκπρόσωπους του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Για τους ασθενείς, είπε: «Να παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία με τον γιατρό σας. Χρειάζεται τακτική και καθημερινή κατά προτίμηση επικοινωνία με επαγγελματία υγείας. Να μένετε σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από εσάς».

Ο κ. Τσιόδρας μίλησε και τους φροντιστές υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός των ατόμων που θα φροντίζουν τον ασθενή στο σπίτι και ειδικά να είναι ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. «Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις. Να μένουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και αν αυτό δεν είναι δυνατόν να τηρείται μια απόσταση τουλάχιστον 1-2 μέτρων από τον άρρωστο. Επίσης να περιορίζονται οι μετακινήσεις του ασθενή στο σπίτι και γίνεται καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων. Αν είναι δυνατόν και υπάρχει, η χρήση μιας μάσκας μπορεί να γίνεται από το άτομο που φροντίζει τον άρρωστο. Αν είναι στο ίδιο δωμάτιο ή κοινόχρηστο χώρο, να έχουν και οι δύο μέτρα προστασίας», σημείωσε. Διευκρίνισε μάλιστα πως αν δεν υπάρχει μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μαντήλι που έπειτα θα πλυθεί σε υψηλές θερμοκρασίες. «Τα χέρια μας καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, επιφάνειες, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση τουαλέτας. Να χρησιμοποιούμε χειροπετσέτες μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή μια υφασμάτινη πετσέτα που θα αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί. Επίσης να αποφεύγουμε άμεση επαφή με οποιαδήποτε σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα και άλλα υλικά του αρρώστου, όπως γάντια και χαρτομάντηλα σε σακούλα που δένει μέσα στο δωματίο πριν τα απορρίψουμε μαζί με τα οικιακά απορρίμματα. Προσοχή στις επαφές με μολυσμένα αντικείμενα του αρρώστου, όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Τα λερωμένα ρούχα, πετσέτες, σεντόνια θα μπαίνουν σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή ώστε να αποφεύγεται η επαφή με δέρμα και ρούχα  και από εκεί και μετά στο πλυντήριο με οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία, από 60 έως 90 βαθμούς και καλό στέγνωμα. Πάντα ακολουθεί το προσεκτικό πλύσιμο χεριών», είπε.

Για τα αντικείμενα και επιφάνειες μέσα στο δωμάτιο του ασθενή, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως μπορούμε να τα καθαρίζουμε καθημερινά με απλό απορρυπαντικό ή σαπούνι και να τα ξεπλένουμε. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μπορούμε να τα απολυμαίνουμε με ένα διάλυμα οικιακής χλωρίνης, σε αναλογία τέσσερα κουταλάκια του τσαγιού σε ένα λίτρο νερού. Με το διάλυμα αυτό μπορούμε να καθαρίζουμε και την τουαλέτα. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι, είναι πιθανό να μολύνουν το ένα το άλλο ή να είναι ήδη μολυσμένα. Αν και η διάρκεια απομόνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο συζητάται, ένας καλός κανόνας είναι η παραμονή στο σπίτι των ασθενών για τουλάχιστον δέκα ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και πάντα μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση», τόνισε. Επισήμανε μάλιστα πως όλα τα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι, θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα και να παρακολουθούν την υγείας τους χωρίς να φεύγουν από το σπίτι για 14 ημέρες από την ημέρα που το πρώτο άτομο στο σπίτι εμφάνισε συμπτώματα.