Skip to main content

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Η Θεσσαλονίκη πόλος κινεζικών επενδύσεων (vids)

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων από κινεζικές επιχειρήσεις

Τα εγκαίνια του περιπτέρου 13 της Κίνας, τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μέσα από τη συνεργασία μας με τις κινεζικές επιχειρήσεις θα προχωρήσουμε γοργά για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν παγκόσμιο οικονομικό, επιχειρηματικό, διαμετακομιστικό κόμβο», είπε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μετά την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά από τον Cosco, εμφανίστηκε πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις για την Ελλάδα».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων από κινεζικές επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, μετά τον Πειραιά, μπορεί να είναι αυτή που θα διαδραματίσει έναν ξεχωριστό ρόλο στη σύσφιξη Ελλάδας και Κίνας, έναν ξεχωριστό ρόλο και στην προσέλκυση επενδύσεων που θα αναδείξουν την πολύ σημαντική σχέση που οικοδομούμε».

Ευχήθηκε, δε, η συμμετοχή της Κίνας στη φετινή διοργάνωση να σημάνει «την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο των δύο χωρών», αλλά και να επισκεφθούν το περίπτερο χιλιάδες επισκέπτες «θα μείνουν εντυπωσιασμένοι από τον πολιτισμό σας που σε εμάς είναι οικείος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO Τάσος Τζήκας καλωσόρισε τους Κινέζους εκθέτες και εκπροσώπους και είπε πως «είναι τιμή και για εμάς που ένας μεγάλος πολιτισμός, μια μεγάλη αγορά, μας τιμά με την παρουσία του. Προτείνουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει κόμβος στον δρόμο του μεταξιου και να εκθετουμε κινέζικα προϊόντα στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Νομίζω ότι ξεκινάει μια περίοδος συνεργασίας».

Μάλιστα, ο κ. Τζήκας χάρισε στον Κινέζο αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου (CCPIT) ένα κεφάλι της θεάς Αφροδίτης.