Skip to main content

Τσίπρας: Ανίκανη η Ευρωπαϊκή Ένωση να χειριστεί το προσφυγικό

Σκληρή γλώσσα αναφορικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην Ώρα του Πρωθυπουργού.

Τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ.Κουμουτσάκος.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και την απέραντη οδύνη για τους δεκάδες θανάτους στο Αιγαίο, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφορικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα.

«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο δράμα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν εκατοντάδες ζωές.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα» είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε.

Στην ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζητούσε να ενημερωθεί για τη συμφωνία στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην τελευταία σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών.

«Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις» ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας, με ευθύνη της Δύσης, καθώς προχώρησε σε πολεμικές επεμβάσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα και όχι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες αυτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι μόνο τα νεκρά προσφυγόπουλα προκαλούν θλίψη. «Τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται δεν είναι αντικείμενο συμπάθειας» επισήμανε και αναφέρθηκε στα τείχη και τους φράκτες που υψώνουν ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτό αφορά την ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπηρετήσει τις αξίες της. Καποιοι έχουν τη λογική να υψώνουν τείχη. Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Τώρα υψώνονται τείχη μεταξύ κρατών της Ευρώπης» σημείωσε.

Ζήτησε, δε, στάση υπευθυνότητας από την Ευρώπη και να μην πυροδοτούνται ρατσιστικά αντανακλαστικά και ακραίες φωνές.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το ρόλο του «φρούραρχου της Ευρώπης», όπως κάνουν άλλοι στη γειτονιά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση «θα προκαλούσαμε έκρηξη τεραστίων διαστάσεων».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρώτιστο και ανθρωπιστικό καθήκον είναι η διάσωση των ανθρώπων και σημείωσε ότι η χώρα υπερβαίνει τις δυνάμεις της για να μην επιτρέψει να σημειωθούν νέες τραγωδίες όπως αυτές των τελευταίων ημερών. Διασώζουμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, επισήμανε.

Μίλησε, δε, για ανάγκη αλληλεγγύης και συντονισμού μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και έκανε λόγο για απαραίτητο επιμερισμό ευθύνης. Ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι θεμιτό να ελέγχονται οι προσφυγικές ροέες, όχι όμως και να αποκλείονται. «Ούτε ως λεκτική αναφορά δεν μπορούμε να αποδεχούμε κάτι τέτοιο. Θα ζητήσουμε να καταδικαστεί ρητώς και επισήμως η επιλογή των τειχών μεταξύ χωρών της ΕΕ» υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει λύση του προβλήματος, και πως αυτή είναι μια υπεύθυνη στάση που ενισχύει την γεωπολιτική θέση της χώρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν ενθαρρύνει τις χερσαίες και πολύ περισσότερο τις θαλάσσιες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές από την Τουρκία, καθώς «δεν θέλουμε να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», και τόνισε την ανάγκη συγκροτημένης διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς τις χώρες της ΕΕ.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων κ μέρους της Ελλάδας. Σημείωσε ότι κάποιοι έθεσαν το αίτημα για το «στρατόπεδο των 50.000 προσφύγων», αλλά ο ίδιος το απέρριψε στη μίνι Σύνοδο της Κυριακής. Εξήγησε ότι το σχέδιο αυτό δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα ενίσχυε τα ρατσιστικά αντανακλαστικά. «Δεν θέλουμε γκέτο» τόνισε.

Αντίθετα, παρατήρησε ότι η αύξηση της χωρητικότητας των hot spot και των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας είναι θετική και θα συμβάλλει στη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων προς ευρωπαϊκές χώρες. Επανέλαβε ότι στα 5 κέντρα των νησιών οι πρόσφυγες θα παραμένουν έως 3 ημέρες, ενώ στα 2 κέντρα της ενδοχώρας (Αττική και β.Ελλάδα) έως δύο μήνες.

Στα κέντρα των νησιών θα φιλοξενούνται προσωρινά έως 8.000 πρόσφυγες, ενώ στα κέντρα της ενδοχώρας έως 20.000 πρόσφυγες. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, αλλά όχι άμεσα, την επιδότηση ενοικίου για την προσωρινή φιλοξενία επιπλέον 20.000 προσφύγων από οικογένειες.

Αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να διαχειριστούμε προβλήματα με οξυδέρκεια και να δούμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας αυτή την ώρα. «Άλλοι έχουν περισσότερους ενδοιασμούς και αναστολές στο να προχωρήσουν με γενναία βήματα μια πολιτική συνεννόησης και στήριξης της Τουρκίας σε μια προοπτική ενταξιακή» είπε, σημειώνοντας:

«Απέναντι στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρέπει εμείς να είμαστε οι φτωχοί και φοβισμένοι συγγενείς, αλλά να είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα διεκδικούμε να ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον εκδημοκρατισμό, στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δεσμεύσεις απέναντι στο διεθνές δίκαιο, ώστε να τερματιστεί η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου».

«Αυτή είναι μια στάση εθνικής ευθύνης απέναντι στο ζήτημα αυτό και η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες. Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε εμείς την κ. Μέρκελ να διαπραγματεύεται από μέρους της Ευρώπης με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη διαδικασία του αναγκαίου διαλόγου με την Τουρκία» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο θέμα των περιπολιών, ο Αλ.Τσίπρας ζήτησε να γίνεται ο έλεγχος στις τουρκικές ακτές, ενώ υπογράμμισε πως στην κορυφή της ατζέντας της διαπραγμάτευσης της Κομισιόν με την Τουρκία βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα: το ζήτημα των hot spot στην Τουρκία, στο Λίβανο, στην Ιορδανία και στις περιοχές όπου υπάρχουν τεράστιες προσφυγικές ροές, το ζήτημα της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και το ζήτημα της αποτελεσματικής περιπολίας στις τουρκικές ακτές και καταπολέμησης των διακινητών.

Απεθυνόμενος, όπως είπε, στους ευρωπαίους εταίρους και σε αυτούς «που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα» ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: «Πόσο κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγετε στις θάλασσες του Αιγαίου και εμείς πρέπει να πάρουμε για να το σώσουμε;».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός λαός, αλλά πλούσιος σε αξίες και σε ανθρωπιά. Δεν διεκδικούμε λοιπόν ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το ανθρώπινο καθήκον μας απέναντι στους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Μακριά από εμάς οι λογικές εκείνες που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά» συνέχισε, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης».

«Το πρόσωπο της Ευρώπης είναι η Μυτιλήνη και όχι η Ουγγαρία, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουν. Στη στάση της εθνικής ευθύνης πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, απέναντι σε κάποιους που με κάθε ευκαιρία προσπαθούν να βρουν τρόπο να λοιδορήσουν την Ελλάδα για τον τρόπο που αγωνίζεται για να υπερασπιστεί αξίες σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τον λαό μας» κατέληξε.