Skip to main content

Τσίπρας από Δελφούς: Ιδρύεται Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Β. Μακεδονίας

Όπως είπε, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια με επιχειρηματική αποστολή.

Με εκτενή αναφορά στα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Οικονομικό Forum των Δελφών.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία και την επικύρωση της, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίλυση του ονοματολογικού ως «το απαιτητικότερο εγχείρημα όλων», κάνοντας λόγο για «μια υπόθεση που για σχεδόν 30 χρόνια πλήγωσε και τις δύο χώρες».

«Και η μεγαλύτερη πληγή που άνοιξε ήταν ότι και στις δύο πλευρές των συνόρων κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη διαιώνιση του ζητήματος για να χτίσουν πολιτικές καριέρες πάνω στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλία, την αλλοίωση και τη στρέβλωση της ιστορίας. Όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες», τόνισε πρωθυπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές στους επικριτές της συμφωνίας.

«Η δική μου κυβέρνηση και αυτή του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας. Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία.  Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.  Ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο «είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε.  Βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης, έδωσαν τον τόνο».

Κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, «και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως είπε, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν  στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, «με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η νύχτα με τη μέρα η Ελλάδα του 2014 και του 2019

Αναφερόμενος στην ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε αντιπαραβολή στοιχείων από τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, με αυτή που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση στο τέλος του 2014.

«Πολλοί επιμένουν – ή, ορθότερα, επιλέγουν -  να ξεχνούν την κατάσταση της χώρας το 2014», ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ορισμένα οικονομικά μεγέθη όπως συσσωρευτική ύφεση από το 2010, ύψους 25%, δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επιθετική λιτότητα με μέτρα 65 δις στην πενταετία, ανεργία που έφτασε ακόμα και το 28%.

«Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα», επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν προκύπτει στη βάση κάποιας αξιολογικής κρίσης.

«Προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε:

- Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.

- Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.

- Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.

- Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.

- Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.

- Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.

- Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.

«Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής σήμερα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Συνεργασία με Κύπρο και Βαλκάνια

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, αναφέρθηκε εκτενώς στις συνεργασίες της χώρας στα Βαλκάνια, την Κύπρο και τη ΝΑ Μεσόγειο, λέγοντας πως με τις προσπάθειες της κυβέρνησης του η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια κομβικής σημασίας επιλογή που κάναμε ως χώρα και αφορά την ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από τις πολυμερείς διασκέψεις.

«Έχουμε ήδη στο ενεργητικό μας τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων όσο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης σημασίας την αναβάθμιση των πάντα στενών σχέσεων της χώρας μας με την Κύπρο, μην παραλείποντας να αναφερθεί στα καλά νέα με τον εντοπισμό του κοιτάσματος Γλάυκος στην κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τον ελληνισμό.
 
Με σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο «για μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις.

Όσοι επιλέγουν να μη συμβιβαστούν με τη νέα συνθήκη που γεννιέται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξης και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την αυτοπεριθωριοποίηση τους».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στα Βαλκάνια λέγοντας πως «η προσοχή μας, όπως προανέφερα δεν στρέφεται μόνο προς Νότο αλλά και προς το Βορρά. Εκεί όπου στην πολύπαθη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, αρχίζει να διαγράφεται μια νέα προοπτική. Ελπιδοφόρα, δημιουργική, ευρωπαϊκή. Από την πρώτη στιγμή, αναλάβαμε δράση.  Να ανοίξουμε τις πόρτες του διαλόγου, να μην αφήσουμε χρόνιες εκκρεμότητες να μας στερήσουν τη δυνατότητα να βρούμε επωφελείς και προωθητικές λύσεις για τους λαούς μας».