Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
x

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΔΕΘ: ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ»

Αυτοκριτική Τσίπρα μιλώντας στη ΔΕΘ αλλά και σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Είμαστε εδώ ξανά για την κοινωνία, την πρόοδο και την Ελλάδα, είπε.

Με απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησής του και με δόσεις αυτοκριτικής για όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.  "Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα και την κοινωνία. Είμαστε εδώ ξανά για την κοινωνία, την πρόοδο και την Ελλάδα", είπε.

Κάνοντας απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως αυτής μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα του οικοσυστήματος της Κουμουνδούρου επί μία τετραετία και υποστήριξε, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ότι η αλλαγή στην εικόνα της χώρας είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα και την κοινωνία. Είμαστε εδώ ξανά για την κοινωνία, την πρόοδο και την Ελλάδα. Ποια ήταν η εικόνα της χώρας, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση; Ανθρωπιστική κρίση, υψηλή ανεργία, αποεπένδυση, τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ταμεία άδεια, αδυναμία αποπληρωμής του δημόσιου χρέους. Αυτήν την πραγματικότητα ολέθρου κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνησή μας. Μετά τη συμφωνία του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η εντολή ήταν σαφής. Να στηρίξουμε την κοινωνία. Το πετύχαμε. Καταφέραμε πολλά. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά. Και αυτό είναι έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, καταφέραμε να πετύχουμε εκεί που το παλαιό πολιτικό σύστημα απέτυχε. Να μειώσουμε τους στόχους για τα πλεονάσματα, να επαναφέρουμε την οικονομία στην ανάπτυξη, να μειώσουμε την ανεργία, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις", σημείωσε, μιλώντας στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας.

"Αποκαταστήσαμε μεγάλες πληγές και βγάλαμε τη χώρα από το καθεστώς των μνημονίων. Παράλληλα, ρυθμίσαμε το χρέος. Η χώρα κατάφερε να πατήσει στα δικά της πόδια", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  

Σημείωσε ότι η χώρα έχει κυβέρνηση, αλλά και ισχυρή αντιπολίτευση. "Είμαστε εδώ", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Από την εκλογική μάχη βγήκαμε ηττημένοι, αλλά βγήκαμε και ισχυροί. Είμαστε η μεγάλη παράταξη της Αριστεράς", συμπλήρωσε, ενώ έδωσε τόνο αυτοκριτικής στην παρέμβασή του, κάνοντας λόγο για λάθη που έγιναν και για κινήσεις που έπρεπε να γίνουν καλύτερα, ταχύτερα και πιο αποφασιστικά.

Εγιναν όσα είπα στην περασμένη ΔΕΘ

Ο πρώην πρωθυπουργός θύμισε τα μέτρα που είχε εξαγγείλει στην περασμένη Εκθεση Θεσσαλονίκης:

-Μείωση του ΈΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες.

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες από το 20 στο 13,3%.

-Επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και αγροτικούς συναιτερισμούς.

-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους έως 25 ετών.

-Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1%.

-7000 επιπλέον προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και για την Ειδική Αγωγή.

-αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 650 ευρώ και κατάργηση του υποκατώτου μισθού.

Θύμισε ότι «τον Μάιο του 2019 εξαγγείλαμε, ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε μια δεύτερη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης και ενίσχυσης:

-Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%

-Την σταδιακή αποκατάσταση της μόνιμης 13ης σύνταξης με αρχική δαπάνη τα 800 εκ. ευρώ.

-Τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

-Τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%. Μείωση που η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να εξανεμίσει με την αύξηση των τιμολογίων μετά από 5 ολόκληρα χρόνια.

-Αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24 στο 13%.

Τα λάθη

«Φυσικά κάναμε λάθη», παραδέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε τρία θέματα: «Πρώτον, νομίζω, ότι κάποιες φορές, υπό την πίεση των θεσμών και των ευρωπαϊκών συσχετισμών και λόγω της εύθραυστης κατάστασης των διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων επιδείξαμε μια ατολμία να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά σε ότι αφορά την λήψη αναγκαίων μέτρων ελάφρυνσης», σημείωσε. «Ειδικά η καθυστέρηση του δεύτερου πακέτου μέτρων για το 2019 μας στοίχισε. Πολλοί το θεώρησαν εκλογικό πακέτο, ενώ στην πραγματικότητα ο χρόνος των εξαγγελιών σχετιζόταν με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Eurostat για το 2018, τον Απρίλιο, αλλά και την ολοκλήρωση της έκθεσης των θεσμών τον ίδιο μήνα. Ίσως, λοιπόν, εκεί θα έπρεπε να έχουμε δράσει νωρίτερα», σημείωσε.

«Ένα δεύτερο στοιχείο αυτοκριτικής αφορά την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κράτους. Και εκεί νομίζω ότι στο σύνολο της η κυβέρνηση δεν επέδειξε την τόλμη που χρειαζόταν για να σπάσει τα παράκεντρα εξουσίας σε όλους τους αρμούς της κρατικής λειτουργίας».

«Το τρίτο σημείο αφορά τη μεγάλη μας αδυναμία να επικοινωνούμε σωστά τη πολιτική μας και το έργο μας στους πολίτες. Και το τέταρτο αφορά το στίγμα μας στην περιβαλλοντική πολιτική».

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ακούσετε, τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση μια ανέξοδη καταστροφολογία για μικροκομματικά οφέλη, σχετικά με την κατάσταση και την πορεία της χώρας και της οικονομίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται και να αφήσουμε να συμβούν πράγματα που θα ακυρώνουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις». Όπως είπε η πορεία της οικονομίας είναι θετική αλλά «υπάρχουν ακόμη προκλήσεις, υπάρχουν αντιφάσεις και κίνδυνοι. Υπάρχει ένα ασταθές και ρευστό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Και υπάρχουν ακόμη και εγγενείς αδυναμίες που αφορούν το παραγωγικό μοντέλο και κατεστημένες συνήθειες και νοοτροπίες που πρέπει να αλλάξουν».

Θύμισε ότι η Ευρώπη φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μια νέα υφεσιακή περίοδο και αυτό αναμφίβολα θα προκαλέσει δυσκολίες και στην Ελλάδα. Εκτίμησε δε ότι αυτή η διαρκής παλινδρόμηση, αυτός ο φαύλος κύκλος αναιμικής ανάπτυξης, ύφεσης, κρίσης είναι αποτέλεσμα ενός μοντέλου που παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο αποτυγχάνει.

«Είναι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που διαρκώς διευρύνει τις ανισότητες, που αποφεύγει το δημοκρατικό έλεγχο, που απαξιώνει τη διαφάνεια στις αποφάσεις και τις διαδικασίες, που χλευάζει την κοινωνική συμμετοχή και τη δημόσια λογοδοσία. Είναι το μοντέλο που ευθύνεται για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, για την επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ένα μοντέλο που τρέφει την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στη Ευρώπη».

Εκτίμησε δε ότι «η νέα κυβέρνηση δηλώνει φανατική υποστηρικτής αυτού του αποτυχημένου μοντέλου. Στην πιο επαρχιώτικη εκδοχή του, φυσικά».

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «το δείγμα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ αυτούς τους δύο μήνες, μας επιβεβαιώνει».

Υποστηρίζοντας τη θέση του σημείωσε ότι σε επίπεδο θεσμών:

-Η σύνθεση της κυβέρνησης με υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών που λίγους μήνες πριν εκπροσωπούσαν ολιγάρχες και σήμερα βρίσκονται δήθεν να εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο στη διαπραγμάτευση μαζί τους.

- Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας ασφάλειας όπου ένα πρωθυπουργικό σκάνδαλο πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και των δελτίων ειδήσεων, αφού ο κος Μητσοτάκης επέλεξε έναν δικό του, τον κο Κοντολέοντα, για επικεφαλής της ΕΥΠ χωρίς να πληροί καν τα τυπικά προσόντα που προέβλεπε ο νόμος. «Αλλά αν δεν συμφωνεί ο νόμος με τις επιθυμίες του κου Μητσοτάκη αλλάζουμε απλά τον νόμο».

-Σπεύδουν να τοποθετήσουν μυστικούς και αδιαφανείς συνδέσμους της ΕΥΠ, σε όλα τα υπουργεία και σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς. «Αλήθεια από ποιόν κινδυνεύει η εθνική μας ασφάλεια στα υπουργεία και στους Δημόσιους Οργανισμούς;», αναρωτήθηκε.

-Μίλησε για ωμή παρέμβαση στις ανεξάρτητες αρχές και ειδικότερα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

-Με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όπου αρνήθηκαν τη πρότασή μας για συναινετική επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. «Και μετά τις εκλογές για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, αποφάσισαν να επαναλάβουν την διαδικασία προεπιλογής και επιλογής, επιλέγοντας νέα ηγεσία».

-Αφού η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης επέλεξαν την πολιτική τυμβωρυχία μετά την τραγωδία στο Μάτι, αφού ζήτησαν την παραίτηση του τότε αρχηγού της αστυνομίας για παραλείψεις και λάθη στην διαχείριση της πυρκαγιάς και αφού έκαναν αντιπολίτευση πάνω στις στάχτες και τους νεκρούς τελικά διόρισαν σε καίρια θέση ευθύνης γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον άνθρωπο που είχε τη βασική επιχειρησιακή ευθύνη για το Μάτι, τον τότε αρχηγό της αστυνομίας κο Τσουβάλα, του οποίου την παραίτηση είχα ζητήσει εγώ.

Η φορολογία

«Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση ξέχασε τους λεονταρισμούς της για τα πρωτογενή πλεονάσματα», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας «ότι είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δισ. που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 22, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων».

Υποστήριξε ότι «δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα».

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων από το 28 στο 24% για το 2020, είναι εδώ ενδεικτικό υποστηρίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με κερδοφορία μικρότερη των 5.000 ευρώ.

«Μιλάμε εδώ για το 90% των επιχειρήσεων περίπου. Μια τέτοια λοιπόν επιχείρηση θα έχει ελάφρυνση λιγότερο από 200 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από αυτή την φοροελάφρυνση».

«Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης;», αναρωτήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι η κυβέρνησή του είχε προγραμματίσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και την μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%.

Υποστήριξε ότι το ίδιο έγινε με τον ΕΝΦΙΑ.

Επιδόθηκαν σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ σημείωσε ο κ.Τσίπρας και υποστήριξε ότι λόγος ήταν να δικαιολογήσουν τη προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

Για το Ελληνικό σημείωσε ότι μετέθεσαν την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τέσσερις φορές: την πρώτη εβδομάδα θα μπουν μπουλντόζες, σε 45 μέρες θα μπουν μπουλτόζες, στα τέλη του 2019 θα μπουν μπουλντόζες, στις αρχές του 2020 θα μπουν μπουλντόζες,

«Σήμερα νίπτουν τας χείρας τους. Μας λένε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έναρξη των εργασιών αλλά του επενδυτή. Και για να τον βοηθήσουν, επιχειρούν το μεγάλο κόλπο: με διθυραμβικά σχόλια στον τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development ώστε φυσικά το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «την ίδια στιγμή δίνουν και ένα ακόμη σπουδαίο δώρο στον ίδιο επιχειρηματία» (σ.σ. όμιλος Λάτση). «Αποφασίζουν τη πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου. Δηλαδή χωρίς να ζητάνε, όπως εμείς, ταυτόχρονη πώληση και από τον όμιλο Λάτση, που θα έδινε premium μετοχές και υψηλή τιμή στην πώληση των μετοχών του Δημοσίου».

Τα εργασιακά

Εκεί που η ασυδοσία σπάει κόκκαλα, είναι στο πεδίο της αγοράς εργασίας, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός. «Εκεί η κυβέρνηση, ο κος Μητσοτάκης και ο κος Βρούτσης, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό τους».

Μέσα σε μόλις 60 μόλις μέρες, έχουν καταφέρει να καταργήσουν πραξικοπηματικά:

-Τον βάσιμο λόγο απόλυσης που έβαζε τέλος στις αυθαίρετες απολύσεις και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων με ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,

-Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και την κατάργηση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών. Έναν νόμο χάρη στον οποίο μέσα σε μία μόνο χρονιά από τη θέσπισή του, δηλώθηκαν 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας, οι οποίες στο παρελθόν ούτε δηλώνονταν, ούτε φυσικά και πληρώνονταν στους εργαζόμενους.

-Με ένα νομοσχέδιο κυριολεκτικά κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, ετοιμάζουν:

* Την ουσιαστική κατάργηση των βασικών αρχών που υποστηρίζουν την συλλογική διαπραγμάτευση,

* Την κατάργηση της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

* Οι επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις απομείνουν και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα.

* Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται τόσο που ουσιαστικά καταργείται.

«Οι εργαζόμενοι πλέον θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα του κατώτατου μισθού και αναρωτήθηκε «τί έγινε άραγε με την προγραμματισμένη από εμάς αύξηση 7%+7% τα επόμενα δυο χρόνια;».

Οι Πρέσπες

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για υποκρισία σε ότι αφορά το προσφυγικό αλλά και σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όταν προεκλογικά επένδυε με κάθε τρόπο στα ψεύδη, την πατριδοκαπηλία, την κάλυψη εθνικιστικών επιθέσεων, ενάντια σε μια «προδοτική» όπως την ονόμαζε συμφωνία, για την οποία τώρα μετεκλογικά δεν βρίσκει λέξη να πει, παρά μόνο φυσικά ότι θα την εφαρμόσει και θα την τιμήσει».

«Υποκριτές, διπλοπρόσωποι αλλά και εγκλωβισμένοι ταυτόχρονα», σημείωσε. «Δεν είπε λέξη στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο κος Μητσοτάκης για τις 3μερείς, 4μερείς συνεργασίες, που άνθισαν χάρη στη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είπε λέξη για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως οικονομικής και πολιτισμικής πρωτεύουσας στην υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκή βαλκανική γειτονιά. Δεν είπε λέξη για το ότι χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα έγινε δεκτή τόσο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια «Berlin Process”, όσο και στην Κινεζική αναπτυξιακή Πρωτοβουλία ‘17+1’».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «στην εξωτερική πολική της χώρας επιστρέφουμε από ότι φαίνεται στην εποχή της αδράνειας, αλλά και της σιωπής. Που ανεξάρτητα από το αν οφείλεται στις εσωκομματικές διαφορές ή στην ενοχή του κου Μητσοτάκη για τη στάση του στο ονοματολογικό, είναι μια στάση που κοστίζει στη χώρα ακριβά».

Οι τέσσερις προτεραιότητες

Ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε τέσσερις προτεραιότητες του εναλλακτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία και την οικονομία.

Προτεραιότητα πρώτη: Η Δίκαιη ανάπτυξη. «Θέλουμε μια οικονομία έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας. Άρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ψηφιακή οικονομία, αλλά και σε στοχευμένες επενδύσεις στον Τουρισμό που θα συνδέουν τις τουριστικές μονάδες με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση». Όπως είπε «στον τομέα των κατασκευών και της ακίνητης περιουσίας έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, στην επανάχρηση και ανάπλαση χώρων και παλιών εγκαταστάσεων, στην περιβαλλοντική αποκατάσταση επιβαρυμένων περιοχών».

Προτεραιότητα δεύτερη: Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους

Προτεραιότητα τρίτη: Η ψηφιοποίηση της Δημόσιας διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης που θα λειτουργεί προς όφελος όλων: με διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνική λογοδοσία.

Προτεραιότητα τέταρτη: Η Διεύρυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ασφάλεια για τους πολίτες.

«Το μετρό Θεσσαλονίκης έγινε ξανά ανέκδοτο»

Ξανά ανέκδοτο έγινε το μετρό Θεσσαλονίκης, τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην ανάκοινωση του κ. Μητσοτάκη για την απόσπαση των αρχαίων και την καθυστέρηση παράδοσης του έργου. 

«Φοβάμαι ότι οι Θεσσαλονικείς θα βρεθούν ξανά μπροστά στο αδιέξοδο: ούτε αρχαία, ούτε μετρό», σημείωσε. Τόνισε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός είπε ψευδώς ότι δεν υπάρχει μελέτη, υποστηρίζοντας ότι η μελέτη είναι κατατεθειμένη. 

«Γιατί [ο κ. Μητσοτάκης] αποφασίζει ένα βάναυσο χτύπημα στην πολιτική κληρονομιά της πόλης και μια αφόρητη παράταση στην ταλαιπωρία χιλιάδων Θεσσαλονικέων», διερωτήθηκε ενώ συμπλήρωσε ότι oi παραδοχές του πρωθυπουργού για καθυστερήσεις του έργου «που όμως δεν υφίστανται» αποτελούν παραδοχές για τις οποίες ο εργολάβος θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ