Skip to main content

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Ο Μητσοτάκης διχάζει και ρημάζει την κοινωνία - Ως εδώ!

Για κυβερνητικό ερασιτεχνισμό στη διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Η αναφορά στην υπόθεση των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου

Με βολές κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και με το μήνυμα «Φτάνει πια – Ως εδώ» ξεκίνησε την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφτασε στο κατάμεστο ανοιχτό θέατρο Νεάπολης, το οποίο, όπως είπε, επέλεξε συνειδητά γιατί βρίσκεται στη λαϊκή, δυτική πλευρά της πόλης, και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους θέλησαν να του σφίξουν το χέρι και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κυβερνητικό ερασιτεχνισμό στη διαχείριση της πανδημίας και εξέφρασε την ευχή «να μη μας οδηγήσουν ξανά σε ένα τέταρτο λοκντάουν, γιατί αυτοί που λίγες μέρες πριν πανηγύριζαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο ότι νίκησαν οριστικά τον κορωνοϊό, είναι ικανοί να ξαναρίξουν τις ευθύνες στις δικές σας πλάτες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρθηκε και εναντίον του πρωθυπουργού προσωπικά, σημειώνοντας πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι «πώς θα επιβιώσει πολιτικά και πως θα επιβάλει μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε σύνθημα «για ασυμβίβαστο αγώνα, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη της αντίστασης και της δημοκρατίας, την πόλη ορόσημο για την πολιτισμική, ιστορική και αγωνιστική ταυτότητα του λαού μας, την πόλη, όμως, που εδώ και δυο χρόνια μετράει μεγάλες πληγές». Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στα ευρήματα του σταθμού Βενιζέλου του μετρό, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι εθνικοί εργολάβοι πάνω από την πολιτισμική και εθνική μας ταυτότητα», αλλά και στο δεύτερο κύμα πανδημίας που έπληξε την πόλη, κάνοντας λόγο για «εκατόμβες των νεκρών της πόλης εξαιτίας της ανεμελιάς, και των κομματικών υπολογισμών του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τρία είναι τα όπλα ενάντια στην πανδημία, η ενίσχυση των δομών υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, η αξιοποίηση όλων των δυνατών έστω και πειραματικών φαρμακευτικών προγραμμάτων στο πεδίο της μάχης για τους βαριά νοσούντες και το εμβόλιο για να χτίσουμε τοίχος ανοσίας στο πληθυσμό, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τα δύο πρώτα. «Είναι νοσηρό φαινόμενο, να διχάζεις σε μια συνθήκη όπου το παν είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη. Είναι νοσηρό να μοιράζεις λεφτά σε "φιλικά" ΜΜΕ για να κάνουν καμπάνια όχι για το σωτήριο εμβόλιο, αλλά για τον σωτήρα πρωθυπουργό. Και ακόμη πιο νοσηρό να συνδέεις το εμβόλιο, δηλαδή τη στάση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ για τους νέους ανθρώπους, μπας και εξαγοράσεις εκλογική προτίμηση στις ηλικιακές ομάδες που είσαι πάντα δεύτερος», είπε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποδεικνύεται απλώς ανίκανη να διαχειριστεί μια τόσο κρίσιμη συνθήκη αλλά και επικίνδυνη. Επικίνδυνη γιατί βάζει ιδεοληψίες, συμφέροντα, κέρδη, πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Αλλά και επικίνδυνη γιατί βρήκε την πανδημία ως ευκαιρία, σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα τόσο βαθιά ταξικό και κοινωνικά άδικο, που μπροστά του θα ντρεπόταν ακόμα και η τρόικα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η χώρα χρειάζεται ένα δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, ένα πλαίσιο ασφάλειας στην εργασία, ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος, πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη και ενίσχυση της Δημοκρατίας και των θεσμών και τόνισε ότι η πρώτη προϋπόθεση για να πάει η Ελλάδα μπροστά είναι μία: «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμα και με μία ψήφο διαφορά». «Εμείς είμαστε εδώ, έτοιμοι. Αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη. Πιο ώριμοι και πιο προσγειωμένοι. Γιατί μάθαμε και από τις επιτυχίες και από τα λάθη μας. Αλλά και με την εμπειρία της διακυβέρνησης, γνωρίζουμε και θα το κάνουμε. Και είμαστε έτοιμοι να τα αλλάξουμε όλα αν χρειαστεί, προκειμένου να αλλάξει πορεία ο τόπος. Ένα πράγμα, όμως, σας διαβεβαιώ δε πρόκειται να αλλάξουμε: Την εντιμότητά μας. Γιατί είμασταν η εντιμότερη κυβέρνηση που πέρασε σε αυτόν τον τόπο», ανέφερε.

Στην ομιλία έδωσαν το παρόν βουλευτές και στελέχη του κόμματος, με τους οποίους ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε θερμούς χαιρετισμούς. Ιδιαίτερη συνομιλία είχε και με τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία ως... οικοδεσπότης, παρότι ιδεολογικά ανήκει σε άλλον πολιτικό χώρο.