Skip to main content

Τσίπρας για Μητσοτάκη:Παρίστανε τον μακεδονομάχο,τώρα κάνει τον Κινέζο

Με θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα απο τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα ο πρωθυπουργός-Η σύζυγος του Μπέτυ Μπαζιάνα στο ακροατήριο.

Ο ελληνικός λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της προεκλογικής του ομιλίας στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα υπό θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα, με στελέχη και φίλους του κόμματος να τον περιμένουν στον χώρο υπομονετικά από τις 8.00 το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εκμεταλλεύεται για ψηφοθηρικούς λόγους «ακόμα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων» ενώ σχολιάζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «εξασφαλίσαμε μια συμφωνία που κάθε Ελληνίδα και Έλληνας πρέπει να είναι υπερήφανος», κάνοντας λόγο για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και την εξασφάλιση της ελληνικότητας της αρχαίας Μακεδονίας.

«Σήμερα έχουμε στα βόρεια σύνορα μας έναν φίλο και έναν σύμμαχο, όχι έναν εχθρό», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επανέλαβε ότι «το 2005 με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο είχαν παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας», λέγοντας χαρακτηριστικά για τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρίστανε τον αγανακτισμένο μακεδονομάχο και σήμερα παριστάνει τον Κινέζο».

«Με ευθύνη της ΝΔ, εκτυλίχτηκε τον τελευταίο χρόνο μια απίστευτη εκστρατεία αλλοίωσης συνειδήσεων μια άθλια εκστρατεία εθνοκαπηλίας και ανείπωτης υποκρισίας, μια εκστρατεία εκμετάλλευσης των πατριωτικών αισθημάτων του λαού μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Αυτή η υποκρισία και η εκμετάλλευση ενός ευαίσθητου εθνικού θέματος, μου προκαλεί αισθήματα οργής και αηδίας, ειδικά τώρα που βγαίνουν στη φόρα ντοκουμέντα που τους ξεσκεπάζουν. Οι τελευταίες αποκαλύψεις έδειξαν ποιος είναι πατριώτης, και σηκώνει ακόμα και το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος για να υπηρετήσει την πατρίδα και ποιος εκμεταλλεύεται για ψηφοθηρικούς λόγους ακόμα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων».



«Επένδυσαν για μήνες στην εθνικοφροσύνη που έχει ανάγκη από εχθρούς και προδότες, οργίασαν με μια προπαγάνδα που μας γύριζε δεκαετίες πίσω, στιγματίζοντας μας σαν προδότες και μειοδότες» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Αριστερά βάζει πρώτα την Ελλάδα, πρώτα το πατριωτικό συμφέρον και όχι το κομματικό», τονίζοντας ότι «έχουμε κάνει την πατρίδα να είναι πιο ισχυρή, πιο δυνατή στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο».

Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αποφεύγει τον διάλογο και την προγραμματική συζήτηση, έστω και με μισές κουβέντες έχει πει τι θέλει να κάνει».

«Δεν μιλήσαμε τόσο καιρό κ. Μητσοτάκη γιατί εμείς αγαπάμε την Ελλάδα. Με αφοσίωση, σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια, θυσίες αν χρειαστεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί μπροστά; Ή θα γυρίσουμε πίσω; Δεν κινδυνολογώ. Προειδοποιώ. Επισημαίνω τον κίνδυνο. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος. Γιατί, όσο κι αν κρύβεται ο κ. Μητσοτάκης, η αλήθεια έχει αποκαλυφθεί. Έστω και με μισές κουβέντες που μετά αναιρούνται, μετά ξαναλέγονται» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι οι «μεταρρυθμίσεις αυτές αποκαλύπτονται μία μία: ιδιωτική Παιδεία, ιδιωτική Υγεία και ιδιωτικά ιατρεία του ΕΣΥ που θα εξοπλίζουν και θα επανδρώνουν όμως εργαζόμενοι που θα πληρώνονται από το δημόσιο αλλά θα δουλεύουν για τους ιδιώτες. Εφτά μέρες δουλειάς, άγνωστο πόσες ώρες αφού το οχτάωρο είναι ξεπερασμένο. Ξεπούλημα της ΔΕΗ, αλλαγή της σύμβασης για το Ελληνικό, με πρόβλεψη για λιγότερο πράσινο, και περισσότερο μπετόν. Ιδιωτική επικουρική ασφάλιση και μαυρη τρύπα στις συντάξεις». «Το τελευταίο, που μας έσκασε προχτές: Πιστοληπτική γραμμή, άρα νέο μνημόνιο, και ενίσχυση των τραπεζών με τα δισεκατομμύρια που με τις θυσίες του λαού συγκεντρώθηκαν», συμπλήρωσε και υπογράμμισε:

«Μη πει κανείς ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δε ξέρει. Με όλα αυτά πάνω στο τραπέζι δε χωρούν πια αυταπάτες για το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων να μας γυρίσουν στις μαύρες μέρες των μνημονιακών πολιτικών».

Απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους του σημερινού ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε χαρακτηριστικά «πιστεύουν στις ιδέες του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι τους ψηφοφόρους της σημερινής ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ», απηύθυνε το ερώτημα «τι σχέση μπορεί να έχετε εσείς με τη σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ; Η πρόεδρος του δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη ΝΔ. Δίνεται βήμα στη δεξιά, μια δεξιά ακραία και νεοφιλελεύθερη. Σας καλώ να βάλετε κι εσείς ένα λιθαράκι χρήσιμο για τη μεγάλη ανατροπή, για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.



Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε «όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να συστρατευθούν για τη μεγάλη νίκη, στη μεγάλη μάχη που δίνουμε την Κυριακή» και παράλληλα απηύθηνε «προσκλητήριο ενότητας, προσκλητήριο πάλης και αγώνα για τη μεγάλη ανατροπή, σε όλους και όλες παρά τις διαφορές μας.  Είναι η πρώτη ευκαιρία που ζητάμε να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα χωρίς εντολές, χωρίς εκβιασμούς».

Στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές του κόμματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης και ζήτησε από τον κόσμο να πετύχουν τώρα «το τελευταίο αδύνατο που θα γίνει δυνατό, αυτές τις τρεις μέρες να μην μείνει κανείς πολίτης μόνος του στην κάλπη, να πείσουμε ο καθένας μας έναν ακόμη, και θα ρθει η μεγάλη εκλογική ανατροπή».