Skip to main content

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Στόχος η έξοδος από τα μνημόνια το 2018

Τι ανέφερε στους φορείς της Β. Ελλάδας ο πρωθυπουργός για τουρισμό, Αναπτυξιακή Τράπεζα, ακατάσχετο λογαριασμό και πάγωμα ασφαλιστικών εισφορών.

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο της για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας, την επιτυχή έξοδο στις αγορές, την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών, βελτίωση η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2017.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την τρέχουσα χρονιά, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία. Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τις αγορές και τις υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των υποδομών.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, ακόμα, στα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Για το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τόσο την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας όσο και τα νέα εργαλεία για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον τουρισμό, όπου, όπως είπε, ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και απαντώντας και σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (δείτε εδώ) τόνισε:

-Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.

-Το "πάγωμα" των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.