Skip to main content

Τσίπρας: Δικαίωμά μας να επιλέγουμε τα μέσα για την επίτευξη στόχων

«Η Δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλει να υπερασπιστεί η Ευρώπη με νύχια και με δόντια», είπε - «Μεγάλη ντροπή» τα επεισόδια στην Ειδομένη

Είναι δικαίωμά μας να επιλέξουμε τα μέσα της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε για την επίτευξη των συμπεφωνημένων στόχων, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη διαδικασία της αξιολόγησης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσίπρας, «αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια δημοκρατική χώρα είναι η δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής που θα εφαρμόσει για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων», ενώ υπογράμμισε πως «η Δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλει να υπερασπιστεί η Ευρώπη με νύχια και με δόντια», τονίζοντας ότι «η Ευρώπη βγήκε σοφότερη από αυτή την κρίση» και ότι «δεν χρειάζεται συμβουλάτορες».

Σημείωσε, δε, ότι οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της, τόνισε.

«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη έναντι της λιτότητας.
Σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτές οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αντανακλαστικών φόβου και ξενοφοβίας και αυτό σήμερα είναι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν χρέος να συνεργαστούν και να ορθώσουν ένα δημοκρατικό ανάχωμα.

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις: με τις συνέπειες των πολυετών προγραμμάτων λιτότητας και με την προσφυγική κρίση.

Σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν Ελλάδα και Πορτογαλία αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα -και κυρίως στην ΕΕ- για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.

Συμφώνησαν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».

«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορεί να είναι πυλώνες για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αξίες και τον προσανατολισμό της», υπογράμμισε ο ίδιος.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έχοντας υποστεί η Ελλάδα τη μεγαλύτερη καταστροφή χρειάζεται και η μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε σε μια κατάσταση κανονικότητας, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των αγορών.

Επισήμανε, όμως, ότι «τη διεκδικούμε με μια εναλλακτική στρατηγική από εκείνη της συσσώρευσης χρέους και λιτότητας», ενώ σημείωσε πως «για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτόν τον δίκαιο αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, αλλά έχουμε μια σειρά από κυβερνήσεις-συμμάχους».

«Μεγάλη ντροπή η στάση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ»


Αναφερόμενος στα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες στην Ειδομένη και τη στάση της αστυνομίας των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του.

«Απέναντι σε ανθρώπους δεν κρατούσαν όπλα επιτέθηκαν με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ... περιμένω από τις ευρωπαϊκές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να πουν κάτι για αυτά που συνέβησαν χθες», σημείωσε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά και στους «αλληλέγγυους», που όπως είπε προσπαθούν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες να παραμείνουν στην Ειδομένη, ενώ η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι ανώφελο να μένει στο σημείο, καθώς τα σύνορα έχουν κλείσει.

 

Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση


Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχιας, είπε από την πλευρά του ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα, αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία» είπε,  εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Εμείς, είπε, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.