Skip to main content

Τσίπρας: Εγώ και ο Ζάεφ είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας (video)

«Εμείς δεν είπαμε μόνο λόγια, η Συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν αναζήτησα λύσεις οι οποίες θα οδηγούσαν σε εθνική περιχαράκωση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επίτευγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών με ενθουσιασμό, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, βρίσκονται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέσαμε τέλος στη διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσα από μια πολύ δύσκολη στην επίτευξή της συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν είπαμε μόνο λόγια, δεν κωλυσιεργήσαμε, αλλά λάβαμε δράση μέσα σε πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού με τους γείτονές μας. Η Συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Στα άλλα επιτεύγματα εξωτερικής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων, ο ίδιος συμπεριέλαβε την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Ήμουν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Τουρκία τέσσερις φορές σε έξι μήνες. Έτσι, αναπτύξαμε τη δύσκολη αλλά απαραίτητη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία συνέβαλε στη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Ήμουν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που υποδέχθηκε Τούρκο πρόεδρο στην Ελλάδα, μετά από 65 χρόνια. Το όραμά μου είναι ξεκάθαρο: πιστεύω ότι η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται σε όσους επενδύουν στον διχασμό και τον φόβο αλλά σε όσους έχουν στρατηγικό όραμα –η ηγεσία δεν πρέπει να είναι κάτι κοντόφθαλμο που βασίζεται σε βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε, τέλος, το παράδειγμα των προσπαθειών της Ελλάδας να ξεπεράσει μια «ανήκουστη κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις και σκληρή δουλειά».  Υπογράμμισε δε ότι «δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση των θεσμών, εάν αποφασίσουμε τελικά να τους απορρίψουμε».