Skip to main content

Τσίπρας: Επανεκλογή Παυλόπουλου για ΠτΔ - Πέτσας: Κολλημένος στο χθες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός πρέπει να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου - Παραμένει κολλημένος στο χθες, απαντά ο Πέτσας.

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αφορμή το αίτημα που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Βήμα για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

«Ο κ. Τσίπρας - και με την τελευταία του συνέντευξη - αποδεικνύει ότι παραμένει κολλημένος στο χθες», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Αναφορικά με την πρότασή του για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, παραβιάζει ανοιχτές θύρες, καθώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ντ. Τράμπ. Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Τσίπρα. Ούτε η Ελλάδα. Όλοι μαζί, ενωμένοι, προχωράμε μπροστά για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο «για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία».

Η πρόταση του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί αφού κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος περί τα τέλη Ιανουαρίου, «αρχές Φλεβάρη το αργότερο», επισήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση προσβάλλει με τη στάση της τον νυν Πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, απάντησε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Η ονοματολογία θα πρόσβαλε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν η θητεία του όλοι ξέρουμε πότε λήγει. Επομένως ένας ΠτΔ, που θα έβλεπε συνέχεια να “φιγουράρουν” ονόματα γύρω–γύρω, θα ήταν βαθύτατα προσβεβλημένος, πιστεύω, και αποδυναμωμένος», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Τσίπρας: Επίσπευση επανεκλογής Παυλόπουλου

Την επίσπευση επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ζητεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά -όπως τονίζει-, θα πρέπει να οριστεί Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών υπό τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα για να συμφωνηθούν οι βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία.

Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «ο Προκόπης Παυλόπουλος προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια από τη δική μου, αλλά είναι ένας Πρόεδρος που ενώνει αντί να διχάζει και εργάζεται για την πολιτική συναίνεση».

«Ο Πρωθυπουργός οφείλει να το αναγνωρίσει και κυρίως να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσει τα “προεδρικά καλλιστεία”. Να επισπεύσει την επανεκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία», προσθέτει.

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ο πρώην Πρωθυπουργός, αναφέρει ότι εάν τα αμερικανικά συμφέροντα όπως εκφράζονται από τον πρόεδρο Τραμπ δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας και ειδικά στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών, τότε και εμείς πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική μας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επικρίνει την κυβέρνηση για τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας και υπογραμμίζει ότι το αίτημα για ασφάλεια δεν είναι το διαβατήριο για τον αυταρχισμό και την καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά και δεν θα ψηφίσει την κατάργηση της απλής αναλογικής. Μάλιστα, σημειώνει ότι δε γίνεται τόσο καιρό να μιλά η Ν.Δ. για την ισοτιμία της ψήφου των ομογενών, και την ίδια ώρα να καταργεί την ισοτιμία της ψήφου συνολικά, επαναφέροντας το μπόνους για το πρώτο κόμμα.