Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021
x

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ

Η Ελλάδα βγαίνει από τα προγράμματα της λιτότητας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους, τόνισε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του ΟΗΕ για τον Νέλσον Μαντέλα

Με αναφορές στην ελληνική πραγματικότητα και την έξοδο από τα μνημόνια ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση του ΟΗΕ για τον Νέλσον Μαντέλα και την Ειρήνη, στο πλαίσιο των εργασιών της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ άλλων, από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σε μια περίοδο, όπου το πολιτικό momentum μας οδηγεί με γρήγορο ρυθμό προς τα πίσω, πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι «η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες», ενώ πρόσθεσε πως αυτές «κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό». «Η χώρα μου πέρασε και από τα δύο» έσπευσε να τονίσει, ενώ υπογράμμισε τα εξής: «Και τώρα η Ελλάδα:

    βγαίνει από τα προγράμματα της λιτότητας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους.
    εδραιώνει τα δικαιώματα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, ενδυναμώνει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, προστατεύει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.
    διαχειρίζεται πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    επιλύει διεθνείς διαφορές, όπως είναι το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ».

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση ότι «είτε μέσω της επίλυσης συγκρούσεων, είτε μέσω της επίτευξης των στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ, το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα πρέπει να μας εμπνέει, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε να τα πάμε πολύ καλύτερα».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να σημειώσει, επίσης, ότι «προέρχομαι από μια χώρα μακριά από εκείνη του Νέλσον Μαντέλα». «Από έναν πολιτισμό, ωστόσο, που ενέπνευσε τα δημοκρατικά ιδεώδη για τα οποία πάλεψε και για τα οποία ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει τη ζωή του» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε, ότι «η σημερινή διεθνής πραγματικότητα απαιτεί μια ηγεσία στο πρότυπο του Μαντέλα, ενός άοκνου αγωνιστή για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Kαι την ίδια στιγμή ενός υπεύθυνου ηγέτη και αξιοθαύμαστου διπλωμάτη που ήταν έτοιμος να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτούνταν για να διασφαλίσει αυτούς τους στόχους» κατέληξε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ