Skip to main content

Τσίπρας για ελληνογαλλική συμφωνία: Δεν θα δώσουμε συναίνεση στο λάθος

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες» σημείωσε.

«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική.

Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;», διερωτήθηκε.

Καταλόγισε, δε, βιασύνη στην κυβέρνηση να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες των επόμενων δεκαετιών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα επλήγη από τη δημοσιονομική κρίση, ενώ παράλληλα δεν έχει τελειώσει η πανδημία. «Τι άλλαξε από την άνοιξη του 2020, όταν εσείς αποφασίσατε ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί είναι έξω από τις οικονομικές μας δυνατότητες;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τότε ήταν περισσότερο αναγκαία η αμυντική ενίσχυση.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ».

Όπως είπε, δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, αλλά και οι κορβέρτες, τα Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 αλλά και το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των F-35.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι μεν θετικό ότι η Γαλλία σε διμερές επίπεδο στηρίζει την ελληνική επικράτεια και αναφέρθηκε στις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο σημείωσε ότι συμφωνία προβλέπει στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια σε ό,τι αφορά τη θάλασσα. «Η Τουρκία όμως δεν αμφισβητεί τα χωρικά ύδατα» ανέφερε και τόνισε ότι η πρόσφατη κρίση αφορούσε την υφαλοκρηπίδα και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Είπε επίσης ότι αν υπήρχε η συμφωνία πριν το καλοκαίρι του 2020, το γαλλικό πολεμικό ναυτικό δεν θα ήταν υποχρεωμένο να συνδράμει την Ελλάδα. «Αν αύριο έχουμε παραβιάσεις στην ΑΟΖ που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο και την οποία η Τουρκία παρανόμως αμφισβητεί, η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι» συνέχισε και πρόσθεσε: «Το δόγμα σας είναι ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια».