Skip to main content

Τσίπρας για Mετρό: Επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής

«Τα τελευταία 3 χρόνια καταφέραμε να τρέξουμε 3,5 φορές πιο γρήγορα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Εκανε λόγο για προσπάθεια να ξαναγίνει το Μετρό ανέκδοτο.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση του είχε με τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και εκπροσώπους της Κίνησης για την Προστασία της Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας, "επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων στους εργολάβους στην πλάτη όμως των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης".

"Τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, κακοποιούνται βάναυσα. Αλλά το χειρότερο είναι ότι από το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή Μετρό εμείς καταφέραμε να προχωρήσουμε στη λύση και αρχαία και Μετρό, και τώρα περνάμε στο ούτε αρχαία, ούτε Μέτρο" τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια προσπάθεια να ξαναγίνει το Μετρό της πόλης ανέκδοτο.

"Μετά από πάρα πολλά χρόνια επιστρέφουμε στην κανονικότητα των καθυστερήσεων και των υπέρογκων αποζημιώσεων στους εργολάβους και της βάναυσης αδιαφορίας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα της πόλης. Τα τελευταία 3 χρόνια καταφέραμε να τρέξουμε 3,5 φορές πιο γρήγορα" σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε επίσης ότι "σχεδιασμός μας ήταν τέλος του 2020 το Μετρό να αποδοθεί στους πολίτες καθώς υπάρχει έτοιμη μελέτη που αφορά την ανάδειξη των αρχαιοτήτων". "Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αντί του τέλος του 2020 θα δουν το μετρό να λειτουργεί την άνοιξη του 2023" υπογράμμισε.

"Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια προχειρότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού που έδωσε πάσα στον νέο εθνικό εργολάβο, παραδεχόμενος καθυστερήσεις που δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται για γκάφα αλλά για ένα σημαντικό και δώρο στον εργολάβο, ο οποίος θα κερδίσει δεκάδες εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις" σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε τον πρόεδρο Τσίπρα για την διάθεση που είχε να ενημερωθεί για ποιο λόγο ξεκίνησε η ιστορία με την ένωση πολιτών. "Ξέρω παρά πολύ καλά ότι η Θεσσαλονίκη είναι ταλαιπωρημένη με την ιστορία του Μετρό, ξέρω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί, ξέρω ότι δεν έχω πια κανένα θεσμικό ρόλο για να διεκδικήσω πράγματα, αλλά ξέρω επίσης ότι ο πολιτισμός στη Θεσσαλονίκη είναι νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορώ να ανεχθώ να το πετάξουν στα σκουπίδια" ανέφερε.

Όπως είπε ο πρώην δήμαρχος, "το θέμα δεν είναι πολιτικό, το ξεκαθαρίζουμε, το είπα και στον πρόεδρο. Πρέπει όλοι μαζί που πιστεύουμε σε αυτή την ιστορία, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ, είτε ΚΚΕ, είτε οτιδήποτε πρέπει να παλέψουμε ώστε να διατηρηθούν in situ τα αρχαία. Είναι αντίστοιχη ιστορία με την Πομπηία και αν θέλουν να το συνειδητοποιήσουν λιγάκι και οι συμπολίτες, αν μείνουν in situ τέλος του 2021 το μετρό θα λειτουργεί. Μπορεί να κάνει ένα χρόνο να λειτουργήσει ο σταθμός της Βενιζέλου αλλά και στην Αθήνα ένα χρόνο καθυστέρησε ο σταθμός Μοναστηράκι αλλά κανείς δεν είπε τίποτα, γιατί δεν υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση". "Αυτή την στιγμή όλη η ιστορία ξεκίνησε από μια πολιτική εκμετάλλευση από διάφορους πολιτικούς μικροπαράγοντες στη Θεσσαλονίκη" κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.