Skip to main content

Τι είπε ο Τσίπρας για το Σκοπιανό - Πρωτοβουλία ΣΒΒΕ για τα σήματα

Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για το Μακεδονικό από τη γενική συνέλευση του ΣΒΒΕ. Η συμφωνία θα προστατεύσει τα μακεδονικά προϊόντα και τις επωνυμίες.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, μόνο  με την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ, συμφωνία που προστατεύει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς μέχρι και σήμερα την ονομασία "Μακεδονικός" μονοπωλεί η γειτονική χώρα.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος,  απάντησε στην κριτική που δέχεται γενικότερα η κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και συγχάρηκε την διοίκηση του ΣΒΒΕ για την υπεύθυνη στάση της στο θέμα της συμφωνίας, καυτηριάζοντας παράλληλα την στάση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος -όπως υποστήριξε- «σήμερα δίνει αγώνα κατά της σύνθετης ονομασίας, όταν στο παρελθόν ακολουθούσε τη γραμμή που είχε χαράξει ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι».

Με την συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα θα αναδειχθεί στον ισχυρό παίκτη των Βαλκανίων, υποστηρίξε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι αναγνωρίζει μεν τις ευαισθησίες των βορειοελλαδιτών σχετικά με το ονοματολογικό, αλλά δεν μπορεί να επιτρέψει πάνω σε αυτές να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις.

"Πετύχαμε, με τη συμφωνία, να βάλουμε τέλος στην άθλια παραχάραξη της αρχαίας ιστορίας της Μακεδονίας. Πετύχαμε να αφαιρεθούν οι αλλυτρωτικές αναφορές από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, να αφαιρεθούν οι αναφορές σε μειονότητα στην Ελλάδα", είπε ο πρωθυπουργός που ζήτησε από τους επιχειρηματίες να διαχωρίσουν τη θέση τους από όσους θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της πατριδοκαπηλίας".

Επίσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε για ζητήματα ευρύτερης πολιτικής που πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, κάνοντας αναφορά στις παρεμβατικές επιδιώξεις της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι η αντιπολίτευση, που έχει σηκώσει τα λάβαρα κατά της συμφωνίας, την ίδια ώρα έσπευσε να συμμετάσχει στη "φιέστα" της ορκομωσίας Ερντογάν, παρότι επί τέσσερις μήνες κρατούνται από τους Τούρκους, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Με την παραπάνω τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκη ο οποίος δήλωσε ότι "ο ΣΒΒΕ έχει διακηρύξει από την αρχή και διαχρονικά υποστηρίζει ότι ο όρος "Μακεδονία" για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα.

Μάλιστα ο ΣΒΒΕ, παίρνει την πρωτοβουλία και από αύριο, σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς φορείς, προσφέρει νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατοχύρωσης εμπορικής σήματος που περιέχει τον όρο "Μακεδονία".

Η τοποθέτηση Σαββάκη, περί "αρνητικών και θετικών πτυχών σε κάθε διακρατική συμφωνία", ήρθε να συμπληρωθεί απο το "είμαστε υπέρ της επίλυσης των διαφορών" αλλά και της καταβολής προσπαθειών , στο πλαίσιο της συμφωνίας, "για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα".