Skip to main content

Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού τονίστηκε η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Βαλκάνια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η σημασία της τέθηκε, μεταξύ άλλων, επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πρώτης της επίσκεψης στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο διαφορετική. Στην προηγούμενη επίσκεψή της πέντε χρόνια πριν, η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας, με την οικονομία της να παραπαίει, με την κοινωνία να υποφερει και να αγωνιά, με ένα εκατομμύριο ανέργους. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα, άδικα κι αναποτελεσματικά, που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή», είπε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους.

«Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, εξερχόμαστε από την κρίση, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, αλλά με την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «είμαι ευτυχής που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος, έχει γίνει μέρος της λύσης στην Ευρώπη».

Όπως ανέφερε, οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα του κακού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε το θάρρος να λέμε "όχι" στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιχειρούν να παίξουν ρόλο και στο μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, συζήτησε με την κ. Μέρκελ μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και την ανάγκη αναθεώρησης για το άσυλο και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

«Νομίζω ότι διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, με δύσκολες στιγμές, με συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά, αλλά βρήκαμε κοινό τόπο, γιατί προείχε η διάσωση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα, από μέρος της κρίσης, είναι πλέον μέρος της λύσης», πρόσθεσε.

«Επισήμανα στην καγκελάριο το πρόβλημα της διόγκωσης του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον ρόλο που έχουν στο φαινόμενο αυτό οι οικονομικές πολιτικές. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το πρόγραμμα, το μεταναστευτικό... Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να επισημάνω τον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στις πρώτες ημέρες της προσφυγικής κρίσης. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχουν η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι μοντέλο για μελλοντικές συμφωνίες», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

«Μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης... Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο από τη γειτονική μας χώρα. Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή, υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε εξορύξεις, απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «δεν ξεχνάμε το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις... Συμφωνήσαμε η Γερμανία να είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020. Ευχαριστώ την Γερμανίδα καγκελάριο για την επίσκεψή της στην Ελλάδα. Η επίσκεψή της κλείνει έναν σημαντικό κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, πιο αισιόδοξο».

Μέρκελ:  Οι Έλληνες υπέστησαν δύσκολες μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε τις δηλώσεις της, τονίζοντας ότι την πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Βερολίνο τα πάντα ήταν διαφορετικά και ότι αναζητούνταν ένα κοινό σημείο αναφοράς για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

«Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας (σ.σ. με τον Τσίπρα). Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Η ανεργία μειώθηκε, αλλά η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ακόμα πολύ υψηλή. Βεβαίως, δεν είναι αυτό το τέλος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, αλλά θα έλεγα η αρχή», ανέφερε η Καγκελάριος.

«Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να είμαστε η τιμώμενη χώρα στη μεγάλη εμπορική έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ας μην ξεχνάμε τα 4.000.000 εκατομμύρια Γερμανών τουριστών μόνο φέτος στην Ελλάδα... Η κατάσταση (με το προσφυγικό) στα νησιά είναι πολύ κρίσιμη και καμία χώρα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της. Στηρίζουμε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε να προωθήσει μια λύση σε ένα πρόβλημα ετών (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Δίνει την ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, για να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι' αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, από το οποίο δεν θα ωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλη η Ευρώπη».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι  δεν πιστεύει πώς θα επηρεάσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη,  ως προς την στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (...) Θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπερτιμώ τον ρόλο μου. Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα είναι προς όφελος και της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδος. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω» είπε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα  Καγκελάριος απάντησαν σε ερωτήσεις  των δημοσιογράφων.

«Στήριζα τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα που ήμουν πρωθυπουργός. Έχει αλλάξει και το γεγονός ότι, όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού, οφείλεις να εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Εκπροσωπείς και όσους διαδηλώνουν και όσους φοβούνται τις διαδηλώσεις. Εκπροσωπείς και όσους έχουν δουλειά και όσους είναι άνεργοι. Άρα, πρέπει να βρεις τη συνισταμένη που θα είναι επωφελής για όλους όσους εκπροσωπείς», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας στην ερώτηση Deutsche Welle για το ονοματολογικό και τη σύνδεσή του με τη μη περικοπή των συντάξεων, ανέφερε: «Τύποις, αλλά μπορείτε και να το φανταστείτε νομίζω, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ανάμεσα στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό.

 Απαντώντας σε ερώτηση για την  οικονομία, η Γερμανίδα  Καγκελάριος, σημείωσε ότι εργάστηκε σκληρά για να ξανασταθεί στα πόδια της Ελλάδα. «Όλη η δουλειά μου είχε τον σκοπό η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να βγει στις αγορές, να βρει τον καλύτερο δρόμο. Υπήρξαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις και στη χώρα μου. Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται από την γερμανική πλευρά στην Ελλάδα δείχνουν την εμπιστοσύνη που έχουμε στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το προσφυγικό

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει δείξει κάποια επιτυχία, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θα θέλαμε. Υπάρχει πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις. Θα δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα, ώστε να βελτιωθούν ορισμένα τμήματα της συμφωνίας», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα χτυπήθηκε από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Και σήμερα ακόμα είμαστε η πρώτη χώρα σε αφίξεις προσφύγων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν κάθε κράτος-μέλος θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μόνο του ή αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει στη βάση της αλληλεγγύης. Αυτό συζητάμε σε όλες τις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής εδώ και τρία χρόνια. Βρισκόμαστε στο ίδιο μετερίζι με την Μέρκελ. Ζητάμε από την ΕΕ μια κοινή υπηρεσία ασύλου», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.