Skip to main content

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της ικεσίας

Είμαστε αποφασισμένοι να βγει η χώρα από την κρίση και να γυρίσει σελίδα, ανέφερε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σηκώσει το βάρος της ευθύνης μόνη της, δίνοντας τη μάχη για να κρατήσει την κοινωνία όρθια απέναντι σε παράλογες απαιτήσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, σχετικά με το Eurogroup.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βγει η χώρα από την κρίση και να γυρίσει σελίδα», διαβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «αυτό που ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι από το 2015 και μετά η χώρα έχει αλλάξει» «Δεν κατάλαβαν ότι η Ελλάδα σταμάτησε να είναι η χώρα της "καρπαζιάς" και της ικεσίας, αλλά έγινε μία χώρα με σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο», είπε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίνεται για τα έργα της, αλλά κρίνεται - όπως είπε - και η αντιπολίτευση.

Άσκησε συγκεκριμένα δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος «όχι μόνο δεν παίρνει θέση έναντι των αξιώσεων του ΔΝΤ, όχι μόνο δεν βάζει πλάτη στην εθνική προσπάθεια, αλλά πηγαίνει στο Βερολίνο και ρίχνει τα βάρη στην ελληνική πλευρά, γιατί - λέει - καθυστερεί».

Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς την αξιωματική αντιπολίτευση διερωτήθηκε: «Θα έχανε ή θα κέρδιζε το πολιτικό σύστημα αν στην πρώτη και στη δεύτερη αξιολόγηση βγαίνατε και λέγατε 'διαφωνώ με την κυβέρνηση, αλλά στηρίζω την εθνική προσπάθεια να μην επιβληθούν παράλογες απαιτήσεις'».

Κατηγόρησε επίσης τη Ν.Δ. ότι «το πάθος της για την επιστροφή στην εξουσία είναι ισχυρότερο από το πατριωτικό καθηκον».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός απάντησε και στις αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. «Ήμασταν αναγκασμένοι να μπορέσουμε να φέρουμε μια λύση που δεν θα αύξανε την επιβάρυνση στους συνταξιούχους και κατανείμαμε αυτά τα βάρη με βάση το εισόδημα» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το «το 80% ελαφρύνεταο και το 20% επιβαρύνεται» από τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαιναν και έλεγαν ότι ο Τσίπρας είναι ψεύτης, ο Κατρούγκαλος είναι ψεύτης και η Αχτσιόγλου ψεύτρα γιατί τους ισοπεδώσαμε με τις ασφαλιστικές εισφορές», ενώ - όπως είπε - ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος «κανιβαλίστηκε» για τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του. «Και βγαίνει χθες η ΕΣΕΕ και λέει ότι το 77% των ελεύθερων επαγγελματιών ελαφρύνεται από τις εισφορές και ένα 14% επιβαρύνεται», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα των φόρων χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε μία επιβάρυνση στο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων και στον ΦΠΑ. Όμως τη μεγάλη επιβάρυνση την προκάλεσαν αυτοί που μείωσαν τον εθνικό πλούτο κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία ανεργία στο 27,5% και η ανεργία είναι σήμερα στο 23%». «Στόχος είναι η ανεργία το επόμενο διάστημα να μειωθεί. Ο μεγάλος εθνικός στόχος για τη χώρα είναι να επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά εργασίας», επισήμανε.