Skip to main content

Τσίπρας: Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αφορά συνολικά την ΕΕ

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο».

Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ -θέμα το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη- αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία», ο κ. Τσίπρας απάντησε «πρώτα πρώτα η διπλωματία».

Σύμφωνα με όσα είπαν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την  επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.