Τρίτη 21 Μαΐου 2019
x

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2019 Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ 10.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Εμείς αναγνωρίζουμε ως Πολιτεία ότι πήραμε εκκλησιαστική περιουσία σε τίμημα που υπολείπεται της πραγματικής, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εντός του 2019 θα προκηρυχθούν οι 10.000 θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την αποδέσμευση ισάριθμου αριθμού κληρικών από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» ο κ. Τσίπρας επίσης ανέφερε:

«Αλλάζουν πολλά στις σχέσεις μας με την Εκκλησία, ενδεχομένως όχι όλα, αλλά είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός. Λύνουμε προβλήματα που εκκρεμούν από τη δεκαετία του 1920».

Και πρόσθεσε:

«Κάναμε όλοι ένα βήμα πίσω. Εμείς αναγνωρίζουμε ως Πολιτεία ότι πήραμε εκκλησιαστική περιουσία σε τίμημα που υπολείπεται της πραγματικής. Και εφόσον το αναγνωρίζουμε αυτό, λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουμε ένα επίδομα στην Εκκλησία που θα ισούται με το ποσό που σήμερα δίνεται για τη μισθοδοσία των κληρικών».

«Από την πλευρά της», διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, «η εκκλησία θα αποδεσμεύσει τους ιερείς της από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και θα αναγνωρίσει ότι δεν έχει καμία αξίωση επί της περιουσίας. Η λύση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο σε τομείς όπου έχουμε ανάγκη, οι θέσεις των οποίων θα προκηρυχθούν από το 2019 για να αρχίσουν να καλύπτονται το 2020».

Οσον αφορά στη χρηματοδότηση της επιδότησης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Φτιάχνουμε επίσης το Ταμείο Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Από την αξιοποίηση αυτή υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030 το κράτος θα καλύπτει όλο ή μεγάλο μέρος της επιδότηση».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ