Skip to main content

Τσίπρας: Ο ελληνικός λαός θυμάται ποιοι τον οδήγησαν στην χρεοκοπία

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι «ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και θυμάται ποιοι τον οδήγησαν στην χρεοκοπία».

«Τα αρνητικά μέτρα που έφεραν οι κυβερνήσεις σας έφτασαν τα 65 δισ. σε μια πενταετία. Εμείς φέραμε αρνητικά μέτρα κόστους εννέα δισ. Τι έρχεστε να συγκρίνετε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της ρύθμισης με την οποία ακυρώνονται οι διατάξεις για τις περικοπές στις συντάξεις.

Εξαπολύοντας «βέλη» κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, κάλεσε τη Ν.Δ. να μην ψηφίσει τη μη περικοπή των συντάξεων αν νομίζει πως είναι προϊόν συναλλαγής. «Ντροπή σας, δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και θυμάται ποιοι τον οδήγησαν στην χρεοκοπία», ενώ έκανε λόγο για «fake news» από φίλους και υποστηρικτές του προέδρου της Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το 2015 «οδηγηθήκαμε σε συμβιβασμό», κάνοντας ωστόσο λόγο για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως διευκρίνισε, «εμείς επικεντρώσαμε τη διαπραγμάτευσή μας στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, εσείς εστιάσατε στα “εύκολα”, μόνο απολύσεις και περικοπές».

Επικαλούμενος αναφορά του κ. Χατζηδάκη, ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι είχε διαμορφώσει το πρόγραμμά της με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, δίχως να έχει πρόθεση να το καταργήσει. Καταλόγισε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι «επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα προσπαθώντας να επινοήσει σκάνδαλα».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καταλόγισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «άνοιξε ζήτημα μειονότητας», και είπε: «Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη και ήταν σαν να ακούω τον κ. Γεωργιάδη για το Μακεδονικό». Κάλεσε εξάλλου την ΠΓΔΜ να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών, διαμηνύοντας πως αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει κανένα έθνος και καμία εθνότητα. Ως προς το ζήτημα της ιθαγένειας, είπε ότι διορθώνονται κάποια ζητήματα. «Αν παίρναμε τις συμβουλές σας σοβαρά, τα διαβατήρια της ΠΓΔΜ θα συνέχιζαν να αναγράφουν "Μακεδονια"», συμπλήρωσε ενώ για τη γλώσσα, ανέφερε πως η Συμφωνία διαχωρίζει τη γλώσσα της ΠΓΔΜ από την αρχαία Μακεδονία. «Εσείς πώς την αποκαλείτε κ. Μητσοτάκη την γλώσσα τους;», διερωτήθηκε και επικαλέστηκε αναφορά του Ευ. Αβέρωφ, λέγοντας πως ως υπουργός Εξωτερικών το 1959 είχε αναφερθεί σε «μακεδονική γλώσσα» που ομιλείται στα Σκόπια και έχει γραμματική και συντακτικό. Όπως είπε, η ουσία είναι ότι αν υπάρχει μια συμφωνία η οποία προστατεύει πλήρως τη χώρα από το ενδεχόμενο στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.