Skip to main content

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Τα ίδια λέγατε τέλη Οκτωβρίου που χάθηκαν 600 ζωές

«Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν οι πολίτες, όταν παρακολουθούν έναν χορό αντιφάσεων και ανικανότητας;» είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό

Για δυσανεξία των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια έκτακτη και δραματική συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση «δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης», αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια «πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις», υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει «ενσυναίσθηση» απέναντι στην «κρίσιμη πραγματικότητα, με σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις».

Η πρώτη, σημείωσε, είναι «πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης» και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι «ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας» και «πρωτίστως στους νέους».

«Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία, που όμως δε θα είναι ανάλογη του “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφέρεθηκε στο θέμα της εμπιστοσύνης από τους πολίτες και τόνισε πως «ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας; Ποια εμπιστοσύνη, όταν λέτε τα ίδια και τα ίδια; Τα ίδια λέγατε στα τέλη Οκτώβριου, που χάθηκαν 600 ζωές σε 8 μήνες. Επιβεβαιώσαμε ότι είχαμε συλλογική επιτυχία. Τα ίδια όμως λέτε και τώρα. Μέσα σε 6 μήνες χάθηκαν 7.500 ζωές. Σε 5 μήνες που εφαρμόζουμε ένα από τα πιο σκληρά λοκντάουν». «Ποια εμπιστοσύνη να έχουν οι πολίτες, όταν την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμό θνητότητας και κρουσμάτων; Θα πείτε ότι είναι φωτογραφία της στιγμής. Μα σήμερα μιλάμε» επισήμανε.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε την κριτική του στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι πρέπει να αρχίσει να εμβολιάζεται ο ενεργός πληθυσμός, οι εργαζόμενοι σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, καθώς και στον τουρισμό. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις παλινωδίες της κατέστρεψε αυτό που έχτισε στο πρώτο κύμα: την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, πως «διατύπωσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόταση που είχε κάνει και ο κ. Μόσιαλος για την πατέντα των εμβολίων. Και αν δεν ευοδωθεί η πρόταση να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Ζήτησα τότε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και εσείς προτιμήσατε την αντιπαράθεση. Σας είχα πει να κάνετε αυτό που έκανε και η Γερμανία» είπε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την παρέμβαση Μητσοτάκη, που ρώτησε: «Τι έκανε;». «Προαγόρασε από την Pfizer» απάντησε ο κ. Τσίπρας, αναζητήστε το και θα το βρείτε».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε «να ανοίξει ο εμβολιασμός στον ενεργό πληθυσμό. Θα μπορέσουμε να έχουμε βιώσιμο άνοιγμα οικονομίας, αν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ δεν είναι εμβολιασμένοι; Αν οι εργαζόμενοι στα κούριερ δεν είναι εμβολιασμένοι, στα ΜΜΜ, οι εκπαιδευτικοί αν δεν είναι εμβολιασμένοι; Αν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν εμβολιαστούν; Πώς μιλάμε για ασφαλές άνοιγμα, αν δεν είναι εμβολιασμένες αυτές οι κατηγορίες, για να ανοίξει η οικονομία. Το ίδιο και οι ευπαθείς ομάδες Εδώ δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια. Σημαντική προταιρεότητα ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, αλλά να παμε και πέραν αυτού» τόνισε.