Skip to main content

Οκτώ βελτιώσεις του ασφαλιστικού πρότεινε ο Τσίπρας στους επιστήμονες

Προτείνει εισφορά 6% αντί για 20% για τα μπλοκάκια - Τι «δίνει» για νέους επιστήμονες και ανέργους - Δύο διατάξεις για την προστασία των πιο αδυνάμων

Οκτώ βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπέρ των ηλικιακά νεότερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών στον κλάδο, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι παρεμβάσεις που προτείνει ο κ. Τσίπρας για τους νέους επιστήμονες έχουν ως εξής:

- Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 € 

- Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%
- Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20% 

Για τους άνεργους, προτείνει:

- Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος
- Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ

Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»:

- Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δύο μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδυνάμων:

- Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.   
- Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων, την σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.   

Υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους

 Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών, που αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, υπέβαλαν στον πρωθυπουργό τις παρατηρήσεις τους.

Ως μηχανικοί δεν πιστεύουμε στην ασάφεια, περιμένουμε συγκεκριμένα πράγματα και έως τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

«Είχαμε θεσμική υποχρέωση να επισκεφθουμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε ότι λαμβάνει υπ' όψιν του τις παρατηρήσεις που υποβάλαμε», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων δεν έλαβαν κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, ενώ σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει χρόνος για να γίνει διαβούλευση.

Τόνισε πάντως ότι είναι απαραίτητο να γίνει ουσιαστική αλλαγή στο σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», είπε ο κ. Στασινός σχετικά με τη θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστημόνες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όρια του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημευρεύουν. «Άρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως έναν νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.