Skip to main content

Ξεπεράσαμε την ανακεφαλαιοποίηση με την κοινωνία όρθια, λέει ο Τσίπρας

Για λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το θέμα των τραπεζών μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη.

Για λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το θέμα των τραπεζών μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Ντόρα Μπακογιάννη που έκανε την ερώτηση.

«Κάποιοι συνέδεαν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την 1η αξιολόγηση. Κατανοούμε την πικρία τους για την επιτυχή ολοκλήρωση. Κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να επένδυαν στην αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης και να παραμόνευαν στη γωνία για την κατάρρευση τραπεζών. Στελέχη της ΝΔ – που σήμερα διεκδικούν και την αρχηγία – υποκινούσαν την εκροή καταθέσεων πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Υιοθετείτε αστήριχτα θεωρίες συνωμοσίες, είπε χαρακτηριστικά στην κ. Μπακογιάννη. «Σκοπίμως αγνοείτε την κατάσταση που ήταν οι τράπεζες πριν από ένα χρόνο, οπότε -πριν αναλάβουμε- υπήρξε εκροή καταθέσεων, την οποία αν δεν υποκινούσαν, υποστήριξαν στελέχη του κόμματος της ΝΔ. Τα κόκκινα δάνεια είχαν φτάσει το 40% και η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική. Κανείς δεν είναι ευτυχής για τα capital controls, αλλά είναι δημαγωγία να υποστηρίζει κανείς ότι εξαιτίας αυτού υπήρξε η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης», σημείωσε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαστούν 25 δισ. που θα δανείζονταν το Δημόσιο. Οι ανάγκες τελικά υπολογίστηκαν στα 14,4 δισ. και τελικά το ΤΧΣ έβαλε μόνο 5,43 δισ. ευρώ. «Γλυτώσαμε χρέος ίσα με το 10% του ΑΕΠ», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Οι ιδιώτες επενδυτές έβαλαν 6,4 δισ. ευρώ και αυτό επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να μειώθηκε η συμμετοχή του ΤΧΣ αλλά υποστήριξε ότι η μείωση του ποσοστού αντισταθμίζεται από το ότι οι τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.

Οι νέες μετοχές, μάλιστα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου, τόνισε.

Αναφέρθηκε στις επιλογές της ΝΔ αναφορικά με την Αγροτική και το ΤΤ σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της πρώτης υπήρχε ζήτημα από τη Νέα Δημοκρατία που είναι κακοπληρωτής σε δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank έχασε το 97,6% της αξίας της την περίοδο της ΝΔ, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αφελληνισμού παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων ήρθε από το εξωτερικό και κεφάλαια βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, όπως και στο παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε αν η ΝΔ θα θέσει θέμα αφελληνισμού των εταιρειών που θα αποκρατικοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος και σημείωσε ότι σε Εθνική και Πειραιώς Δημόσιο και Ελληνες επενδυτές κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών.

Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει πλήρης ανάκτηση του ποσού που διατέθηκε σε αυτή τη φάση. «Καταφέραμε να φτάσουμε στο στόχο», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη που τον κατηγόρησε για οίηση απάντησε: «Σας επιστρέφω τα περί οίησης κ. Μπακογιάννη. Δεν είμαι από πολιτικό τζάκι και έγινα πρωθυπουργός στα 40 μου, ούτε καν αυτή την οίηση δεν έχω», ανέφερε και συνέχισε: «Θα καθαρίσουμε ό,τι λερώσατε 40 χρόνια στη χώρα. Και θα κάνουμε όσες επιτροπές θέλετε για όλα».

Στόχος μας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στον αμιγώς αναπτυξιακό του ρόλο και πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία θα μας κυνηγάει θετικά γιατί καταφέραμε να ξεπεράσουμε αυτό τον κάβο και την ενέδρα, με την κοινωνία όρθια».

Κάποιοι στεναχωριούνται γιατί η Ελλάδα θα πετύχει, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «θα τους διαψεύσουμε» και τα καταφέρουμε παρά τις Κασσάνδρες.