Skip to main content

Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Να μικρύνουμε την απόσταση με τη μεσαία τάξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι πρόβλημα στην οικονομία υπήρχε και πριν την πανδημία, εκτιμώντας σημαντική ύφεση τους επόμενους μήνες.

Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς έχει αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Εισερχόμενος στην αίθουσα και αφού αστειεύθηκε για την απόσταση που είχαν οι καρέκλες μεταξύ τους λόγω των μέτρων πρόληψης για την πανδημία, λέγοντας πως «στόχος μας είναι να μικρύνουμε την απόσταση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεσαία τάξη την οποία εκπροσωπείτε», ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε επιγραμματικά τους άξονες στους οποίους κινείται το πρόγραμμα του κόμματος «Μένουμε Όρθιοι 2».

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» είπε εισαγωγικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας πως πέραν της δημόσιας υγείας, «σημαντικό αγαθό είναι και η δυνατότητα των ανθρώπων, των εργαζομένων, των επιχειρηματιών να προχωρούν μπροστά και να έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο της επιβίωσης αλλά και της αναπτυξιακής προοπτικής».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η οικονομία αντιμετώπιζε δυσκολίες και πριν την κρίση του κορωνοϊού, εκφράζοντας παράλληλα φόβους πως η ύφεση θα είναι μεγάλη λόγω των επιπτώσεων από την παύση των εργασιών, την πτώση του τουρισμού αλλά και την αρνητική ψυχολογία του κόσμου.

«Η πολιτεία πρέπει να κάνει ό,τι είναι περισσότερο δυνατόν ώστε την περίοδο της κρίσης να υπάρξει στήριξη και της εργασίας και της επιχειρηματικότητας» σημείωσε και ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες τους προγράμματος.

Όπως είπε, ο βασικός πυρήνας του «Μένουμε Όρθιοι 2» είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα αποθέματα στα δημόσια ταμεία «τα οποία είναι κτήμα του ελληνικού λαού» και τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα, καθώς «τώρα είναι η δύσκολη στιγμή», ενώ η κυβέρνηση «οφείλει να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη γενναιοδωρία απέναντι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Πρώτος άξονας του προγράμματος, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη και η χρηματοδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της εργασίας.

«Εμείς προτείνουμε για τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας 100% κάλυψη του μισθολογικού και μη-μισθολογικού κόστους από το κράτος και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών και 40% των μισθών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθού από την επιχείρηση». Για τις υπόλοιπες πληττόμενες επιχειρήσεις που αρχίζουν να επαναλειτουργούν ο κ. Τσίπρας σημείωσε την πρόταση για επιδότηση 40% μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση.

«Χωρίς βέβαια τη λογική της εκ περιτροπής εργασίας» πρόσθεσε, τονίζοντας πως το κόμμα θέλει όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους και όλες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν σε επίπεδα προ κορωνοϊού.

Δεύτερος άξονας, συνέχισε, είναι η λογική της επιδότησης των επιχειρήσεων, προτείνοντας μη επιστρεπτέα ενίσχυση με κεφάλαια κίνησης και 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Στον τρίτο άξονα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε τη δυνατότητα πρόσβασης σε εγγυοδοσία και δανειοδότηση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει την Ανάπτυξης Τράπεζα, θεσμό που ανέπτυξε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως είπε «εχει προίκα 5 εκατ. ευρώ».

Τέλος, στον τέταρτο άξονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τη μείωση της φορολογίας σε μόνιμη βάση και εκτάκτως, για όσο διαρκέσει η κρίση, μείωση στο 6% του φορολογικού συντελεστή για την εστίαση και κατάργηση φόρου διαμονής στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Προτού ακούσει τις προτάσεις από τους φορείς, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να συνυπολογιστεί στην ποιότητα και την ποσότητα των παρεμβάσεων και ο παράγοντας χρόνος. «Σημασία έχει η εμπροσθοβαρής παρέμβαση», τόνισε, προκειμένου «να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες και γρηγορότερο δυνατό χρόνο ανάκαμψης».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε περιοδεία στην αγορά του Ευόσμου και συνάντηση με ανθρώπους της εστίασης της περιοχής, ενώ επισκέφθηκε και στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.