Skip to main content

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μετατρέψατε τη Νέα Σμύρνη σε Γκόθαμ Σίτι

Για εσκεμμένη «διασπορά φόβου» και «συνειδητό στήσιμο ενός αστυνομικού κράτους», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τα πνεύματα στη Βουλή οξυμμένα, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σφοδρά προσωπικά στον πρωθυπουργό στη σημερινή συνεδρίαση, κατηγορώντας τον για εσκεμμένη «διασπορά φόβου» και για «συνειδητό στήσιμο ενός αστυνομικού κράτους».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «απεχθή φαινόμενα» στη Νέα Σμύρνη, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για «αποτυχία να υπερασπιστεί την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών».

«Αποδεικνύετε επίσης ότι η εντεινόμενη βία της αστυνομίας, είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή. Επιλογή πόλωσης και διχασμού. Και είναι δεκάδες τα περιστατικά, δεν είναι ένα», υποστήριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είμαι όμως υποχρεωμένος να σας προειδοποιήσω. Η βία τρέφει τη βία. Η άκριτη και απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής. Αν το καταλαβαίνετε και επιμένετε, τότε είστε επικίνδυνος», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι συνειδητά στήνετε ένα σκηνικό αστυνομικού κράτους. Κι αυτό αποκαλύφθηκε βήμα-βήμα».

«Όταν τον Οκτώβρη του 2019, η αστυνομία έμπαινε σε κινηματογράφους για να βγάζει νέους ανθρώπους σηκωτούς επειδή έβλεπαν το “Joker”, πούου να ξέραμε ότι θα μετατρέπατε τη Νέα Σμύρνη σε Γκόθαμ Σίτι...», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά

«Σας κατηγορώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη ότι συνειδητά καλύπτετε την ατιμωρησία στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας. Σας κατηγορώ επίσης ότι αντιμετωπίζετε την ελληνική αστυνομία ως βραχίονα του κομματικού σας μηχανισμού. Ότι προσλαμβάνετε εκτός ΑΣΕΠ ειδικούς φρουρούς, χωρίς κανένα σοβαρό κριτήριο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αγνοείτε την πραγματικότητα και εκμεταλλεύεστε την πανδημία ως ευκαιρία για να εφαρμόσετε μέτρα περιορισμού και ανελευθερίας στους πολίτες», είπε χαρακτηρηστικά ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως εκτός των άλλων «υπομονεύετε και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους επιστήμονες».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ρουσφέτια σε υμετέρους», αλλά και για «έλεγχο του ύψιστου αγαθού της ενημέρωσης ώστε να ασκήσετε κυβερνητική προπαγάνδα».

Ο κ. Τσίπρας, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα γεγονότα της Πάρνηθας και της Ικαρίας, τονίζοντας πως «παραβιάσατε εσείς ο ίδιος τα μέτρα που επιβάλλατε στους πολίτες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα «ζοφερό καθεστώς ανασφάλειας στην υγεία, την εργασία, αλλά πλέον υπάρχει φόβος των πολιτών να βγουν έξω στις πλατείες και τις γειτονιές. Απέναντί σας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Απέναντί σας είναι όλη η κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποκρισία και αδικία, αυταρχισμό και καταστολή».

«Τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης είναι στρατηγική σας επιλογή», δήλωσε χαρακτηρηστικά στην ομιλία του, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα «σκονάκια για τα πολιτικά φρονήματα του πολίτη που συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη. Για τον πολίτη γνωρίζατε σε λίγες ώρες τα πάντα, ενώ για τον Λιγνάδη πέσατε από τα σύννεφα».