Skip to main content

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πείτε στους πολίτες «αποτύχαμε, κάναμε λάθος»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί την «αποτυχία» του κατά τη δευτερολογία του σήμερα στη Βουλή.

Να παραδεχτεί την «αποτυχία» του κάλεσε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της δευτερολογίας του σήμερα στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης «από έναν αρνητικό "ισμό"», αναφέροντας ότι είπε πως ο ίδιος πάσχει από "μηδενισμό", η κ. Γεννηματά από "μαξιμαλισμό", ο κ. Κουτσούμπας από "αρνητισμό" και ο κ. Βαρουφάκης από "σουρεαλισμό". «Ο μόνος που έχει θετικό "ισμό" είστε εσείς» είπε, αναφερόμενος στον "ρεαλισμό".

Σε πολύ υψηλούς τόνους συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολόγια του, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, τις ελλείψεις στις ΜΕΘ, τους εμβολιασμούς και τα οικονομικά μέτρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόετρεψε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αναφέρθηκε σε «ελλείψεις στις κλίνες ΜΕΘ, με τον κόσμο να πεθαίνει εκτός ΜΕΘ». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψεύδη, αναφορικά με τις νέες κλίνες: «όλες κι όλες φτιάξατε 250 κλίνες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε προεκλογικές δηλώσεις «υποστηρικτών σας για συμπράξεις δημοσίου με ιδιωτικό τομέα, ενώ τόνιζαν ότι πρέπει να κλείσουν και νοσοκομεία»

«Πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και στην κοινή λογική και στο μέσο πολίτη ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σχολιάσει τις "αποδόσεις" της κυβέρνησης και "τον δείκτη εμπιστοσύνης" των πολιτών που όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «βγήκαμε όλοι με ένα πολύ θετικό πρόσημο» και κατάφερε «να το σπαταλήσει σε πέντε μήνες» σπάζοντας, τα «αρνητικά ρεκόρ».

«Ειλικρινά, θα ήταν πολύ πιο εύστοχο, πιο έξυπνο, αν η στάση σας ήταν το αυτονόητο ότι "μας ξεπέρασε η πραγματικότητα"» τόνισε, και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους συμπολίτες του, λέγοντας ότι "αποτύχαμε, κάναμε λάθος" και ότι θα έπρεπε να είχαν επιλέξει "άλλη στρατηγική, άλλο σχέδιο" με "γενναιότητα" παραπέμποντας σε αντίστοιχη παραδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό προσωπικά για απόσταση από την πραγματικότητα. Επιπλέον, αναφορικά με τους εμβολιασμούς έκανε έκκληση να εξασφαλίσει η κυβέρνηση επάρκεια στα εμβόλια, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει τον εμβολιασμό «όχι μόνο σε ηλικιακές ομάδες αλλά και σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή: στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, τους κούριερ, τους δασκάλους και τους εργαζόμενους στον τουρισμό».

Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις διμερείς συμφωνίες που έχουν συνάψει άλλες χώρες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, στεκόμενος ιδιαίτερα στην περίπτωση της Γερμανίας και του ρωσικού Sputnik V.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για ιδεοληψία, ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι, ενώ παράλληλα δεν ρυθμίζονται τα χρέη των ΜΜΕ.