Skip to main content

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Μειωμένα τα κρούσματα βίας στα Πανεπιστήμια

Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα, ανέφερε ο Τσίπρας.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος τον εγκάλεσε για την αργοπορία του κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια. Αναφερόμενος στην επίκαιρη ερώτηση κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πολιτεύεται με καταστροφολογία παντού.

«Θέλω να σας θυμίσω ότι είμαι ο μόνος πρωθυπουργός - από την μεταπολίτευση και μετά - που δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω ούτε σε μία ερώτηση όλων των πολιτικών αρχηγών. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε έρθει ούτε μία φορά να απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή. Αυτά, για να θυμηθούμε και να καταλάβουμε τι σημαίνει κοινοβουλευτική συνέπεια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Χθες σας περιμέναμε όλη μέρα να έρθετε στο Κοινοβούλιο αλλά είχατε αποδράσει».

«Είστε σχεδόν τρία χρόνια αρχηγός κόμματος και κάθε Παρασκευή είναι η ώρα του πρωθυπουργού. Πόσες φορές έχετε αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή; Τρεις. Και τις τρεις με θέμα την εγκληματικότητα και την αύξηση των φαινομένων βίας. Δεν έχετε άλλο θέμα να με ρωτήσετε; Θέλετε να μετατρέψουμε την ώρα του Πρωθυπουργού σε ώρα συζήτησης για τη βία και την εγκληματικότητα; Ότι θέλετε» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Πολιτεύεστε με ψεύτικα στοιχεία και καταστροφολογία παντού. Από τις τοποθετήσεις σας αποδεικνύετε βαθύ μίσος για τη δημόσια σφαίρα και για τα δημόσια πανεπιστήμια».

«Ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρόκειται για διπλό ψέμα.

Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα και δεύτερον, το βασικό σας επιχείρημα ότι ο νόμος απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας είναι ψευδές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί».

«Πυκνώνουν τα φαινόμενα βίας από την άκρα δεξιά, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, τους δολοφόνους του Φύσσα και τους αυτόκλητους που στάθηκαν μπροστά στην πόρτα του Πολυτεχνείου για να εμποδίσουν αυτούς που αγωνίστηκαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Για να ψηφοθηρήσετε δημιουργείτε μια αρνητική εικόνα για τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Η ατζέντα που έχετε επιλέξει να θέτετε κάθε τρεις και λίγο ερωτήσεις για την ανομία και την εγκληματικότητα θα ωφεληθούν πολιτικά αυτοί που ανέδειξαν αυτήν την ατζέντα. Το θέμα ανέδειξαν την περίοδο 2013 και 2014 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εμείς δουλεύουμε χωρίς κραυγές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που δήλωσε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας και πως η αντιμετώπιση του είναι κάτι το εξαιρετικά σύνθετο. Γι' αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας προχωρήσαμε στη μελέτη του προβλήματος», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία» που αφορά το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου, σημειώνοντας:

«Εχετε στοχοποιήσει τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να αναδείξετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με την παραβατικότητα».

«Το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει πολύ σοβαρές προτάσεις τις οποίες και για να διαφωνήσει κανείς πρέπει πρώτα να τις διαβάσει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε:

«Εσείς, προφανώς, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνατε ούτε αυτό».

Το πόρισμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, πρότεινε τη δημιουργία σε κάθε Πανεπιστήμιο ενός δικτύου ανθρώπων, στο οποίο να μετέχουν εκπρόσωποι όλων των άμεσα ή έμμεσα υπευθύνων φορέων (Πρυτάνεις, Εισαγγελέας, Αστυνομία, φοιτητές) για να φροντίζει μέσα στη διάρκεια όλης της χρονιάς -και όχι μόνο όταν προκύπτει πρόβλημα- για τα ζητήματα του ασύλου.

Τσίπρας: Μόνη λύση η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων
 
«Σύνδεση των πανεπιστημίων με την οικονομία θέλουμε κι εμείς. Εσείς όμως θέλετε σύνδεσή τους με την αγορά. Αλλά αν η αγορά ορίζει ποια γνώση είναι χρήσιμη, αυτή γίνεται εμπόρευμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε ότι μόνη λύση είναι η αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων και η οικονομική τους ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό.

«Ο λόγος που στοχοποιείτε τα ελληνικά πανεπιστήμια, είναι ότι έχετε μία ιδεοληψία στα ιδιωτικά έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Μητσοτάκη για την «ανομία στα Πανεπιστήμια».

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι με την πολιτική της, θέλει να δημιουργήσει πελατεία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς να θέλει να εξασφαλίσει την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης. Έκανε επιπλέον λόγο για κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη φοιτητική διαρροή στο εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο από την περίοδο που γεννήθηκε είναι αυτόνομο και «οφείλει να είναι ένας χώρος όπου η διακίνηση των ιδεών γίνεται ελεύθερα, είτε μας αρέσουν είτε όχι». Είπε επίσης ότι η τροποποίηση του νόμου για το άσυλο τον έχει κάνει πολύ πιο λειτουργικό, καθώς παλιότερα υπήρχε δυσλειτουργία που οδήγησε σε αδιέξοδα.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε: «Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι σε αυτόν τον τόπο το αίμα από τρομοκρατικές πρακτικές έχει συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά. Κάνετε διπλό λάθος να επιμένετε σε αυτό. Νεκροί υπήρξαν και από τις δύο πλευρές». Αναφέρθηκε στον Παύλο Φύσσα, ενώ επεσήμανε πως «και τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχαν θύματα». «Για εμάς όση αξία έχει το αίμα πολιτικών προσώπων που έπεσαν από τρομοκρατικές ενέργειες, άλλη τόση αξία έχει και το αίμα του Ν. Τεμπονέρα», συνέχισε.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν αποτελεί σύλληψη της Αριστεράς, αλλά γεννήθηκε σε όλο τον κόσμο από την ανάγκη για συλλογική πρόοδο, ενώ χαρακτήρισε ζωντανό οργανισμό τη γνώση και υπογράμμισε πως η πρόσβαση σε αυτήν πρέπει να είναι καθολική.

«Ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας του πανεπιστημίου είναι το απαραίτητο οξυγόνο για κάθε επιστήμη», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι αυτό που της εξασφαλίζει δύο πολύ κομβικά συστατικά για την ανάπτυξη της:

- Τη δυνατότητα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση στη γνώση.
- Την ελευθερία έναντι κάθε λογής εξαρτήσεων από συμφέροντα.

Επέμεινε, πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ένα σύστημα «που θα γεννά άριστους ανεξαρτήτως της ταξικής και οικονομικής προέλευσής τους» και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι έχει ορίσει από τα πριν ποιοι είναι οι άριστοι, καθώς και ότι θέλει την εκπαίδευση προσδεμένη σε συμφέροντα. «Η γνώση όμως είναι αυταξία. Όσα περισσότερα παιδιά έχουμε μορφωμένα, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία, είπε ότι στην Ευρώπη τα πανεπιστήμια είναι σχεδόν αποκλειστικά δημόσια με διαφοροποιημένα καθεστώτα χρηματοδότησης. «Δεν υπάρχει το φαινόμενο στο οποίο αναφέρεστε, με πανεπιστήμια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να έχουν στήσει ισότητα παραρτήματα», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το σπίτι του, τονίζοντας πως δεν υπάρχει εκεί ούτε μία κλούβα των ΜΑΤ.