Skip to main content

Τσίπρας: Αυτά τα project αναβαθμίζουν τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στα μεταφορικά και ενεργειακά έργα στη Β. Ελλάδα αλλά και στην επένδυση από το Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη.

Στα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται για τη Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της περιοχής στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Thessaloniki Summit.

Όπως τόνισε, μετά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε τροχιά αξιοποίησης βρίσκονται σήμερα τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, έκανε ειδική μνεία στον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας, που, όπως είπε, μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, θα δημιουργήσουν σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο, 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα project της οδικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι, θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές και εμπορικές ροές από την Ρουμανία και την Βουλγαρία προς την Ελλάδα, και αντίστροφα.

Όπως ανέφερε, σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης Σκοπίων Βελιγραδίου Βουδαπέστης δεν θα εξυπηρετήσει μόνο την ολοένα αυξανόμενη εμπορική κίνηση από και προς το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και όλη τη βόρεια Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενέργεια

Στο πεδίο της ενεργειακής πολιτικής, η ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου TAP είναι έργο πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και συνιστώσα της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΕ.

«Προβλέπεται σύνδεσή του τόσο με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδος - Βουλγαρίας (IGB), όσο και με τους υπό σχεδιασμό Διασυνδετήριους αγωγούς φ.α. Ελλάδος - πΓΔΜ, για τον εφοδιασμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός., προσθέτοντας ότι «ο IGB διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία λόγω του ότι δύναται να αποτελέσει «όχημα» διαμετακόμισης φ.α. και από άλλες πηγές, αλλά και προς νέες αγορές στο μέλλον»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα συνεργάζεται για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί το άθροισμα των υφιστάμενων και των σχεδιαζόμενων ενεργειακών υποδομών φυσικού αερίου, με σημείο εκκίνησης τον τερματικό της Ρεβυθούσας, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, και τον ΤΑΡ προς τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Μολδαβία, Σερβία.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ο κ. Τσίπρας, διερευνάται η δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια και προωθούμε στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα.

Τεχνολογία από Ισραήλ

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στη Βάρνα, όπου η τετραμερής φιλοξένησε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, συζητήθηκε η διακλάδωση του αγωγού EastMed και η πραγματοποίηση ισραηλινής επένδυσης σε κέντρο τεχνολογίας όπου πάλι με εφαλτήριο τη Θεσσαλονίκη, θα προωθήσει την τεχνολογία σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας

Η κυβέρνηση εξετάζει πρωτοβουλίες με έδρα τη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία Πλαισίου Ανάπτυξης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, ένα σχήμα που έχει πετύχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο κ. Τσίπρας.

Στόχος είναι η προώθηση αρχικά ήπιων δράσεων ενίσχυσης της παραγωγικής πρωτοβουλίας στη ΝΑ Ευρώπη και σε δεύτερο χρόνο δράσεων υποστήριξης των επιχειρηματικών φορέων της περιοχής.

Όπως σημείωσε αυτές οι πρωτοβουλίες θα αποφασισθούν μετά από διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, ταυτόχρονα με τον επίσημο διάλογο των χωρών της περιοχής μας. Επίσης, τα επόμενα χρόνια προσδοκάται η ανάπτυξη οικοσυστήματος υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, με την επέκταση των περιφερειακών διασυνδέσεων της περιοχής με τις γειτονικές χώρες, της βελτίωσης του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, της ανάπτυξης της παραγωγικής δυναμικότητας σε λιμάνια και αεροδρόμια. Πρωτοβουλίες οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της ευρύτερης περιοχής.


Το μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, το μέλλον της Μακεδονίας, το μέλλον της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 


Χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που προσκάλεσε ηγέτες βαλκανικών χωρών στη φετινή διοργάνωση THESSALONIKI SUMMIT 2018 και σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει ένα μέλλον συνεργασίας και συνανάπτυξης και όχι άγονου ανταγωνισμού.

«Έχουμε όλοι να κερδίσουμε πολλά από αυτή τη προοπτική. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα δεν αξίζει τίποτα παρά κάτω από τη θέση του πρωταγωνιστή στις εξελίξεις. Και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καθώς και όλοι οι παραγωγικού φορείς του τόπου μπορούν να καθοδηγήσουν αυτό το όραμα της διαβαλκανικής συνεργασίας, από τη θέση του οδηγού, όχι απλά ως συνεπιβάτες"» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.