Skip to main content

Τσίπρας στη Βουλή: Ιδεολογική εμμονή της ΝΔ το ζήτημα του ασύλου

Ούτε με το άσυλο υπάρχει πρόβλημα, ούτε με τα κρούσματα της παραβατικότητας και της βίας είναι το θέμα σας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «ιδεολογική εμμονή» και «ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την κατάργηση του ασύλου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή «εσπευσμένα», όπως είπε, την εν λόγω διάταξη για να διεξάγει μία «ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την αριστερά και την προοδευτική παράταξη».

«Στο ζήτημα αυτό επιδεικνύετε μία ιδεολογική εμμονή. Ούτε με το άσυλο υπάρχει πρόβλημα, ούτε με τα κρούσματα της παραβατικότητας και της βίας είναι το θέμα σας. Η ιδεολογική σας εμμονή δεν αφορά το άσυλο αλλά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά και ότι αυτό συμβολίζει στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πραγματικότητα» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Η εμμονή σας εκκινεί αφενός από την εγγενή αποστροφή σας απέναντι στο δημόσιο και την μεροληψία σας υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και αφετέρου από την αποστροφή σας σε ό,τι διαχρονικά συμβολίζει σε επίπεδο πολιτικό και ιδεολογικό το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας».

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι περιέγραψε μία εικόνα «που δυσφημεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που πολύ απέχει από την πραγματικότητα» καθώς όπως είπε «εμμείνατε σε ένα σκέλος μόνο, που έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ορισμένες σχολές υπάρχουν κρούσματα παραβατικότητας».

«Παραλείψαμε να αναφερθείτε στην ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στις διεθνείς διακρίσεις που έχουν λάβει.

Για τα fake news και τις σπουδές του

Ο κ. Τσίπρας έδωσε απάντηση στα Fake News που, όπως είπε, διακινούνται εδώ και μία δεκαετία, αναφορικά με τις σπουδές του.

«Άκουσα από τα έδρανα της συμπολίτευσης – και με προκαλεί αυτό – να αναπαράγεται κάτι το οποίο ως Fake News αναπαράγεται εδώ και μία δεκαετία,  Αν πατήσετε στη Google ‘Τσίπρας’ θα βγει ‘μεταγραφή από Βουλγαρία’. Αυτη η αθλιότητα αναπαράγεται εδώ και δέκα χρόνια, η αθλιότητα των Fake News», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Είχα την τιμή, με πανελλαδικές εξετάσεις, να περάσω στο Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μας, της Ευρώπης και διεθνώς. Και είχα την τιμή να είμαι απόφοιτος αυτής της σχολής. Είχα την τιμή να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές εκεί και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη σύγκριση και το επίπεδο των σπουδών που παρέχονται στα πανεπιστήμια της χώρας και στο Πολυτεχνείο»

Για την τοπική αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά στις διατάξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι αρνείται τη δυνατότητα διαμόρφωσης συναινέσεων. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κριθούν αρκετές ρυθμίσεις αντισυνταγματικές, καθώς και ότι η Ν.Δ. θα βρει απέναντι της και ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από το δικό της χώρο. Στο δίλημμα κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία, το κρίσιμο είναι η Δημοκρατία, υπογράμμισε.

Για την αντικατάσταση Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η μόνη από τις 23 ανεξάρτητες αρχές που ενοχλεί είναι αυτή, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπογράμμισε πως η Βασιλική Θάνου δεν είναι κομματικό πρόσωπο. Αναφερόμενος στα επιχειρήματα της κυβέρνησης κατά του κ. Θάνου ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως με την ίδια λογική ο Παναγιώτης Πικραμμένος που ήταν σύμβουλος στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν θα έπρεπε στη συνέχεια να οριστεί πρόεδρος του ΣτΕ.