Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
x

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΣΕΙ ΤΟΥΣ «151»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της κυβέρνησής του στη χώρα.

Σε εκλογές εν ευθέτω χρόνω θα οδηγηθεί η χώρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει τη στήριξη από 151 βουλευτές, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι σε περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση τότε πρώτα θα κινήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν πιστεύω ότι ο Καμμένος θα άρει την εμπιστοσύνη του και θα εξυπηρετήσει τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, αυτό θα του πω την Παρασκευή στη συνάντησή μας. Εάν, ωστόσο, το κάνει, θα μετρηθούμε στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι ακόμα και χωρίς τη στήριξη Καμμένου θα διασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, για να φέρει μετά στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Συνταγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα ακόμα κι αν δεν διασφαλίσουμε 151, υπάρχουν 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχει πολιτικό θέμα και για αυτό θα προχωρήσουμε σε πρόωρες εκλογές, εν ευθέτω χρόνω και χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη σταθερότητα της χώρας. Επιμένω ωστόσο ότι αυτό είναι απίθανο, στόχος μας είναι οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο», εξήγησε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση του Μακεδονικού ως μια από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της κυβέρνησής του στη χώρα.

«Δεν είναι μόνο ένα θέμα που έχει διχάσει τελευταία την κοινή γνώμη, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και 27 χρόνια, βαρίδι στην εξωτερική πολιτική της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μιλώντας για τα ζητήματα της «μακεδονικής» ταυτότητας και «μακεδονικής» εθνότητας τα χαρακτήρισε ανύπαρκτα τα οποία όπως είπε  αναδείχθηκαν από την ανάγκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως να δει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μέσα από το πρίσμα ενός πρόσκαιρου συμφέροντος.

«Είναι διαρκής η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρει προσπάθεια και να διαφοροποιηθεί στις όποιες διαπραγματεύσεις. Έβαλε τον πήχυ στο να είμαστε erga omnes. Όταν είδε ότι το κάναμε, όταν είδε ότι δεν αφήσαμε καμία λαθροχειρία, βρήκε άλλες δικαιολογίες. Εμείς μέσα από τη Συμφωνία πετύχαμε να αναγράφεται πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν υπάρχει ζήτημα εθνικότητας. Δεν υπάρχει τίποτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει αιτίες για να βρει τρόπο να διεισδύσει πολιτικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι θετική, λέγοντας πως  «αναγκάσαμε μία χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της, να αλλάξει την ονομασία της. Εμείς τους αναγκάζουμε να αλλάξουν το όνομά τους. Όλες οι χώρες τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το αεροδρόμιό τους Μακεδονία, να λένε το πανεπιστήμιό τους Μακεδονία. Εμείς έχουμε το δικαίωμα».

Όσο για το πότε θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει στόχο άμεσα, «μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ελληνικό ΥΠΕΞ, να δώσω στον ΠτΔ, στον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα ό,τι έχουμε συμφωνήσει και αμέσως μετά θα κινηθούν οι διαδικασίες. Η συμφωνία θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο Κοινοβούλιο. Η Συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της άλλης εβδομάδας».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Πάνου Καμμένου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως αυτός τηρεί τη γραμμή του 1992 για καμία αναφορά του όρου «Μακεδονία».

Ωστόσο, συνέχισε, το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν διαπραγματεύθηκε για αυτούς τους όρους.

«Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Αμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή», επεσήμανε και πρόσθεσε πως αν δεν συμφωνήσει «θα μετρηθούμε στη Βουλή, θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

«O εταίρος μου δεν θα διευκολύνει σχέδια αντιπάλων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ναι» σε εκ νέου στήριξη στον ΠτΔ

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε «απολύτως ναι».

«Ήταν μια πολύ καλή επιλογή από μέρους μας, αν και προέρχεται από διαφορετικό χώρο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως απέδειξε το ρόλο του, που πρέπει να είναι υπερκομματικός.

Υπόθεση Novartis: Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του.

«Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;

Παράλληλα, ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερα»

«Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ότι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα.

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές», επεσήμανε

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ