Skip to main content

Τσίπρας: Τολμούν να μιλούν οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ;

Κύριοι της αντιπολίτευσης πρέπει κάποιος να σας απονείμει βραβείο θράσους και υποκρισίας, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Σφοδρή κριτική σε όσους «τολμούν και κουνούν το δάχτυλο» στην κυβέρνηση για τον ΕΝΦΙΑ άσκησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή, κάνοντας λόγο για «υποκρισία και θράσος» εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

«Κύριοι της αντιπολίτευσης πρέπει κάποιος να σας απονείμει βραβείο θράσους και υποκρισίας. Διότι κάθε φορά που αναφέρεστε στον ΕΝΦΙΑ, μας λέτε ‘γιατί δεν τον καταργήσατε’…  Σε πρώτη φάση δεν καταφέραμε να αποφύγουμε το μέτρο. Όμως αλλάξαμε ήδη τη δομή του, μειώσαμε την επιβάρυνση για τις χαμηλές περιουσίες. Και σήμερα, κάνουμε το επόμενο βήμα» είπε προσθέτοντας ότι η Βουλή καλείται σήμερα να ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019.

«Τολμούν να μιλούν οι εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ; Τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο κύριοι και κυρίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σε μας, γιατί δεν καταφέραμε, σε πρώτη φάση, να καταργήσαμε το νόμο που εσείς εμπνευστήκατε και ψηφίσατε; Και όχι μόνο αυτό, αλλά αντί να τοποθετήστε αυτοκριτικά, πριν υπερψηφίσετε τη σημερινή τροπολογία, να μιλάτε για κόλπα και παροχολογία;» συνέχισε ο Πρωθυπουργός, καλώντας την αντιπολότευση να μην συνεχίσει «αυτόν τον κατήφορο».

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης, «οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αδικίες που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δικά σας πεπραγμένα τόσο τον καιρό της κρίσης όσο και πριν από αυτή».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκθέτονας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν φέρνει διάταξη να ψηφίσει και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η απάντηση είναι πολύ απλή έντιμη και καθαρή»: «Εμείς στον ελληνικό λαό, τον περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτα. Και τα υλοποιούμε ένα προς ένα. Και μάλιστα τα είπαμε και πιο μαζεμένα -όταν έχει κανείς δίπλα του τον Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη αυτό συνήθως συμβαίνει, γιατί ο σχεδιασμός είναι νοικοκυρεμένος- από όσο τελικά κάνουμε. Μιλήσαμε για μέτρα 700 περίπου εκατομυρίων το 2019, προκύπτει τελικά μεγαλύτερος χώρος 900 εκατ. για τα ίδια μέτρα».

«Εμείς δεν είπαμε στη ΔΕΘ ασυναρτησίες για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σε πλήρη αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα και θα διαλύσουν την Αυτοδιοίκηση. Ό,τι είπαμε είναι μετρημένο, είναι δίκαιο και γίνεται τώρα», τόνισε, προσθέτοντας πως «το ίδιο ισχύει και για αυτά που έχουμε πει για το 2020, το '21 και το '22».

Για το «κοινωνικό μέρισμα»

Αναφερόμενος στη διάταξη για το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι «είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε για τους πιο αδύναμους». «Καταθέτουμε τη διάταξη σήμερα όπως ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος έχουμε τη δυνατότητα και δίνουμε αντίστοιχο με το περσινό ποσό» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι αρχικά προβλέπεται το ποσό των 710 εκατ. ευρώ και πως, ανάλογα με τις προσαρμογές, μπορεί να υπάρξει και κάποια αύξηση.

Διευκρίνισε ότι το ακριβές ύψος, ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες, θα καθοριστεί με ΚΥΑ που ευελπιστεί η κυβέρνηση να έχει βγει έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου στις 14 Δεκεμβρίου να γίνει η καταβολή στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως ανέφερε, το μέτρο αφορά 1,3-1,4 εκατ. νοικοκυριά.

«Οι πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή»

Κάνοντας έναν απολογισμό πεπραγμένων τις πρώτες 100 μέρες έξω από τα μνημόνια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους και τους δημόσιους λειτουργούς, προχώρησε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες και προχωρά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

«Οι πρώτες 100 μέρες  - που συμπληρώνονται αύριο - της Ελλάδας εκτός μνημονίου είναι μόνο η αρχή. Η αποκατάσταση των αδικιών και η κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση θα συνεχιστούν με ακόμα πιο γοργά, ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα» διαβεβαίωσε.

«Η αντιπολίτευση ζει τον μεγαλύτερο εφιάλτη της»

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την απουσία του προέδρου της Ν.Δ. από το κοινοβούλιο. «Κύριε Τσιάρα κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη», ανέφερε για να προσθέσει: «Σήμερα βρίσκεστε στον μεγαλύτερο εφιάλτη σας να έρχεστε και να ψηφίζετε ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ και λέγατε ότι δεν θα ψηφιστούν».

Κατηγόρησε ακόμη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υπόσχεται να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που την οκταετία των μνημονίων μας επέβαλε το ΔΝΤ, δηλαδή, το ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα χρεοκοπήσει εκ νέου το ασφαλιστικό μας σύστημα και πετάξει στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

«Αυτή είναι η πολιτική της Ν.Δ.» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Ο ΥΠΟΙΚ μίλησε χτες για έναν παίκτη του NBA που δίνει πολλές ασίστ. Εγώ δεν ξέρω αν δίνετε ασίστ, ξέρω ότι είστε οι καλύτεροι χορηγοί της προσπάθειάς μας, όσο παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας», είπε απευθυνόμενος στη Ν.Δ..