Skip to main content

Τσίπρας: Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής

Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα, το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή.

Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι απαραίτητη για την ανατροπή της δημογραφικής γήρανσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το δημογραφικό.

«Η πατρίδα μας είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά περίπου 300.000 ανθρώπους κυρίως τα χρόνια της κρίσης. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανατροπή της τάσης μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων θα πρέπει να συνομολογήσουμε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ενσωμάτωση των μεταναστών», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το σήμερα και το αύριο, όποιες πολιτικές χαραχθούν, τα αποτελέσματά τους θα γίνουν αντιληπτά σε βάθος χρόνου», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός που χαρακτήρισε θετικό ότι η έκθεση της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι σχεδόν ομόφωνη.

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Δηλαδή, εξήγησε, αν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή αντίθετα αν το μοντέλο, το οποίο επιλέγουμε, είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο έναν τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μία μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μίας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει ενδεχομένως προνόμια και πλούτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα». «Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».