Skip to main content

Τσίπρας: Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια

«Αναλάβαμε την ευθύνη στα δύσκολα. Σφίξαμε τα δόντια κι ενώσαμε δυνάμεις σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Καλαμάτα.

«Την απάντηση στο ποιος θα κυβερνά αυτή τη χώρα θα τη δώσει ο λαός και μόνο ο λαός και όχι οι πραπαγανδιστές των ΜΜΕ της ολιγαρχίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην Καλαμάτα, όταν οι συγκεντρωμένοι φώναξαν το σύνθημα «είσαι και θα είσαι ο πρωθυπουργός».

Ένα πλατύ λαϊκό ρεύμα βγαίνει μπροστά σε όλη την Ελλάδα, είναι η Προοδευτική Συμμαχία που συγκροτείται σε κάθε πόλη, σε κάθε περιφέρεια, ένα ρεύμα πλειοψηφικό και νικηφόρο, για να μπει ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και στην επιστροφή όσων λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Το πλειοψηφικά και νικηφόρο αυτό ρεύμα δίνει απαντήσεις σε όσους νομίζουν ότι η δύναμη του ψέματος και της προπαγάνδας είναι πιο ισχυρή από τη δύναμη ενός λαού που διψά για το ένα καλύτερο αύριο. Και η απάντηση στους πολιτικούς καιροσκόπους όλες αυτές τις μέρες, από τη πρώτη συγκέντρωση της προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι, μέχρι τη σημερινή εδώ στη Καλαμάτα είναι μια: Τώρα μιλάει ο λαός».

«Πριν από 4 χρόνια ο λαός σε δυο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έδωσε την απάντησή του στους αυτόκλητους ιδιοκτήτες και μας έδωσε επίμονα την εντολή να ξεκινήσουμε το μεγάλο και δύσκολο αγώνα να βγάλουμε τη χώρα από τη βαθιά χαράδρα των μνημονίων, να προστατέψουμε τους πολλούς και να αλλάξουμε την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αναλάβαμε την ευθύνη στα δύσκολα. Σφίξαμε τα δόντια κι ενώσαμε δυνάμεις σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα. Μαζί με έναν λαό που πλήρωσε άδικα τα σπασμένα μιας κρίσης που προκάλεσαν πράξεις και παραλείψεις 40 ετών. Με ένα λαό που αγωνίστηκε και κέρδισε την αξιοπρέπεια του», συνέχισε και πρόσθεσε: «Ενώσαμε δυνάμεις, δώσαμε μάχες και πετύχαμε το στόχο μας. Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι η Ελλάδα της χρεοκοπίας. Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι πια η Ελλάδα του ΔΝΤ. Το Σεπτέμβρη του 2015 δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό: Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και το πετύχαμε».

«Παραλάβαμε μια χώρα με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας, με άδεια ταμεία. Αυτή τη χώρα άφησαν πίσω τους οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, που είχαν έτοιμο το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και σε κάθε στροφή της διαπραγμάτευσης, έπαιρναν προκλητικά το μέρος των πιστωτών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Και αυτόν τον εφιάλτη επιθυμούν να ξαναφέρουν στη χώρα όσοι περιφρόνησαν το λαό μας και αυτοπαρουσιάζονται σήμερα, ξανά, ως επίδοξοι σωτήρες. Και έχουν το θράσος να μιλούν για πολιτική αλλαγή. Ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν ότι το σύνθημά τους δεν είναι αλλαγή αλλά παλινόρθωση. Να γυρίσουν πίσω επιθυμούν, για να ξαναγυρίσουν και την Ελλάδα πίσω στον εφιάλτη των μνημονίων. Γιατί η μεγάλη και ιστορική πολιτική αλλαγή ξεκίνησε το 2015. Και πήρε σταθερά θεμέλια τον Αύγουστο του 2018 με την οριστική έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία», επισήμανε.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λέγοντας πως τα αποτελέσματα είναι σήμερα ορατά, κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει και πιο συγκεκριμένα:

-Αντιμετωπίσαμε τη γενικευμένη ανθρωπιστική κρίση. Διαθέσαμε πάνω από 3 δισ. σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα προγράμματα για την ανθρωπιστική κρίση, την πολιτική για το παιδί.
-Ενισχύσαμε το διαλυμένο από τα μνημόνια κοινωνικό κράτος.
-Στελεχώσαμε με 18.000 προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία, προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δώσαμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στις δομές δημόσιας περίθαλψης.
-Προχωρήσαμε στην παροχή επιδόματος ενοικίου για 600 χιλιάδες συμπολίτες μας,
-Μονιμοποιήσαμε και αναβαθμίσαμε το θεσμό βοήθεια στο σπίτι για τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας
-Στηρίξαμε τη δημόσια εκπαίδευση.
-Στελεχώσαμε με το απαραίτητο προσωπικό τα δημόσια σχολεία,
-Τερματίσαμε το ντροπιαστικό καθεστώς της φωτοτυπίας αντί για βιβλία και των ελλείψεων δασκάλων και καθηγητών στα σχολειά μας,
-Αναβαθμίσαμε την ειδική αγωγή με μόνιμο προσωπικό γιατί κανένα παιδί δεν είναι κατώτερου θεού.
-Προχωρήσαμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη του ασφαλιστικού συστήματος.
-Περάσαμε από την καχεξία και τα ελλείμματα των ταμείων, στον πλεονασματικό ΕΦΚΑ, ακυρώσαμε περικοπές στις συντάξεις και από την αρχή του έτους πάνω από 600.000 συνταξιούχοι έχουν αύξηση στις συντάξεις τους.
-Βάλαμε τέλος στο αίσχος της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
-Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
-Καταπολεμήσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%.
-Καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους.
-Μειώσαμε την ανεργία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες με πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας.
-Ανατάξαμε την οικονομία.
-Κλείσαμε οριστικά τον κύκλο των ελλειμμάτων, φέραμε οριστική βιώσιμη λύση για το χρέος, επιστρέψαμε την οικονομία στην ανάπτυξη.
-Πετύχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Ο Κ. Μητσοτάκης πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η πραγματική αλλαγή του Αυγούστου του 2018»

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «πάλεψε σκληρά για να μην έρθει η πραγματική αλλαγή του Αυγούστου του 2018, για να μην έρθει η μέρα που η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός μνημονίων».

Όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που τον περιβάλλει, σε κάθε στροφή, προπαγάνδιζαν την καταστροφή. Μία ήταν ο δημοσιονομικός κόφτης. Μία ήταν το τέταρτο μνημόνιο. Μία ήταν οι περικοπές στις συντάξεις. Και άλλα πολλά. Τα θυμόμαστε και τα θυμάστε πολύ καλά. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια δεν έκαναν άλλη δουλειά, παρά να προπαγανδίζουν την καταστροφή και την αποτυχία της κυβέρνησης».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός «αγχώνονται πολύ», επειδή βλέπουν τις προβλέψεις τους να διαψεύδονται.