Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
x

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΒΡΗΚΑΜΕ ΠΙΟ ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με παράγοντες της ομογένειας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε τη στήριξη του ελληνισμού για να βγει η χώρα από την κρίση.

Η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα στην Ουάσινγκτον απ’ ότι στις Βρυξέλλες στο θέμα της δίκαιης διευθέτησης της κρίσης και της αναγκαίας απομείωσης του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, είπε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης, με παράγοντες της ομογένειας.

Στη διάρκεια δεξίωσης που διοργανώθηκε προς τιμήν του, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι  «η μάχη αυτή δεν έχει τελειώσει» και διευκρίνισε ότι «η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μία τέτοιας διευθέτησης, αλλά αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι, όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα κι έξω από τη χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως αξιοποιεί την παρουσία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να διακηρύξει τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα μιας δίκαιης διευθέτησης του χρέους και να αναζητήσει συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα. Σημείωσε, δε, ότι ο ρόλος των ομογενών είναι πολύ σημαντικός στη μάχη αυτή.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τους ομογενείς «καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ», μια χώρα η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και σ’ όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν και το μέλλον του τόπου μας».

Μιλώντας για την οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός υπήρξε το θύμα επιλογών που οδήγησαν σε σταδιακή άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και στην ανάγκη ενός δανεισμού που είχε ως συνέπεια την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποδυνάμωσαν την παραγωγική βάση και την οικονομία της πατρίδας μας» για να προσθέσει: «Θα έχετε κι εσείς συγγενείς στην Ελλάδα και θα πονάτε όπως πονά όλος ο Ελληνισμός για τις μεγάλες δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

«Εν τούτοις και παρόλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη. Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη χώρα για τη σταθερότητα, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Μια χώρα σ’ ένα κρίσιμο γεωγραφικό σημείο όπου συναντιούνται τρεις ήπειροι, οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα. Μια χώρα που παρότι βρίσκεται περιτριγυρισμένη από πεδία αστάθειας και αποσταθεροποίησης και παρά την κρίση, συνεχίζει να αποτελεί πεδίο σταθερότητας» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις κρίσεις που περιτριγυρίζουν την Ελλάδα, την Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, προσθέτοντας τις σχέσεις με την Τουρκία και τα κύματα των προσφύγων. «Ως χώρα πρώτης υποδοχής είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι, ακόμη και ηθικά. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη σκληρή προσφυγιά. Πρέπει να τους υποδεχθούμε και να τους φιλοξενήσουμε, παρά τις λιγοστές μας δυνατότητες» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ομογενείς πρέπει να είναι υπερήφανοι ως Ελληνες, διότι παρά την κρίση και παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη μία κρίση (του προσφυγικού) εντός της κρίσης, δεν χάνουμε την ανθρωπιά μας και τις ηθικές μας αξίες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για την ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την επίλυση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά, κατονομάζοντας το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα και μια πληγή που παραμένει ανοιχτή για 41 χρόνια.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Και δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση, πέρα από αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέραν του πρωθυπουργού, στη δεξίωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και υπηρεσιακοί παράγοντες. Τον κ. Τσίπρα καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Ηλιόπουλος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ