Skip to main content

Τσογκαρλίδης - Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Nα δώσουμε λύση στο στεγαστικό του 2ου ΕΕΕΕΚ

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας - Χορτιάτη εξέφρασε την ανάγκη να μισθωθεί κτήριο που θα δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του 2ου ΕΕΕΕΚ

Την ανάγκη να μισθωθεί κτήριο, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών της ειδικής αγωγής, αλλά και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή σύγχρονου δημόσιου διδακτηρίου, που θα στεγάζει στο εξής τους μαθητές με αυτισμό και ειδικές ανάγκες εξέφρασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας - Χορτιάτη, Πάρης Τσογκαρλίδης.

Ο κ. Τσογκαρλίδης, ζήτησε ενημέρωση από τη διοίκηση του δήμου για τη «διενέργεια δημοπρασίας μίσθωσης κτηρίου για τη στέγαση διδακτηρίου για το ειδικό δημοτικό σχολείο και το ειδικό νηπιαγωγείο για παιδιά με αυτισμό, που συστεγάζεται με το 2ο ΕΕΕΕΚ δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη» και τόνισε ότι «οι τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να στεγάζονται σήμερα 25 μαθητές με αυτισμό, αλλά και οι εκπαιδευτικοί τους, δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν».

Στη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού συμβουλίου αλλά και έπειτα μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη γραμματεία υποστήριξης των Δημοτικών Συμβούλων ο κ. Τσογκαρλίδης ζήτησε την έκθεση που κρίνει την καταλληλότητα του συγκεκριμένου κτηρίου, αλλά και τους όρους μίσθωσης και ό,τι σχετικό, βασιζόμενος στην αναφορά στην εισήγηση του θέματος: «Το Τμήμα Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Βιβλιοθηκών, με τα αρ. πρωτ. 38387/22-10-2021 και 45015/7-12-2021 έγγραφά του, αιτήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών τη σύνταξη των αναγκαίων τεχνικών προδιαγραφών, για την μίσθωση κτηρίου κατάλληλου για σχολική χρήση, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 37237/ΣΤ1/2007 (ΦΕΚ 635/Β΄/27-4-2007) απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον ισχύοντα ΓΟΚ, και που αφορούσε και το 2ο ΕΕΕΕΚ».

«Όλοι μας στο δημοτικό συμβούλιο έχουμε την ευθύνη να επιδιώξουμε αξιοπρεπή λύση για αυτά τα παιδιά από τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και οριστική λύση στο στεγαστικό ζήτημα του συγκεκριμένου σχολείου. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα κοινωνικό, είναι ζήτημα πολιτισμού και παιδείας. Δεν επιτρέπεται το 2022 να μην έχουμε βρει μια λύση για ένα σχολείο, που αποτελεί μια δομή – καθρέφτη της προόδου της κοινωνίας μας», σημείωσε ο κ. Τσογκαρλίδης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δημοτικού συμβούλου, ο ίδιος αναγνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο κτήριο μισθώθηκε από την πρώην Νομαρχία το 2008 με το 14960/2008 μισθωτήριο για να καλύψει τις ανάγκες του ΕΕΕΕΚ των τότε δήμων Πυλαίας και Καλαμαριάς και ότι για τη μίσθωση και την καταλληλότητα του χώρου δεν ζητήθηκε η σύμφωνη ή μη γνώμη του τότε δήμου Πυλαίας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος υπογράμμισε πως «δεν είναι ώρα για λαϊκισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις. Δεν είναι ένα ζήτημα που χωράει διχασμούς και ανταλλαγή κατηγοριών. Άλλωστε, τα προβλήματα του σχολείου έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι γνωστά σε όλους. Γι’ αυτό και δεν θα επαναλάβω όσα έχουν καταγγελθεί. Επιτέλους, ας ξεχάσουμε για ένα τέτοιο θέμα τα κέρδη από τις εντυπώσεις. Ας βρούμε λύση, ας δώσουμε λύση τώρα».

Ο κ. Τσογκαρλίδης σε σχετική τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε δυο παραμέτρους, επισημαίνοντας τα προβλήματα από τη στέγαση των παιδιών στο υφιστάμενο βιομηχανικό κτήριο. Η πρώτη παράμετρος, όπως ανέφερε, είναι η άμεση και έχει να κάνει με τη μίσθωση νέου κατάλληλου κτηρίου, το οποίο θα διαμορφωθεί με τις υποδείξεις της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της αντιδημαρχίας Παιδείας, των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών. Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου, δημοτικού ή δημοσίου, εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και τη διεκδίκηση χρηματοδότησης για την ανέγερση ενός σύγχρονου, ασφαλούς και πρότυπου διδακτηρίου ειδικής αγωγής.

«Είναι τιμή για τον δήμο μας να φιλοξενεί υπερτοπικές σχολικές δομές, ιδιαίτερα δε όταν το κόστος μίσθωσης το αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας», υπογράμμισε ο κ. Τσογκαρλίδης, ωστόσο εξέφρασε την αγωνία του «για την πιθανότητα να κριθεί άγονος ο διαγωνισμός μίσθωσης και ως σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι να αναζητούμε καθυστερημένα στέγαση για αυτά τα παιδιά που είναι δυο φορές παιδιά μας».

«Το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας πρέπει να φύγει από το σημερινό απαράδεκτο βιοτεχνικό κτήριο. Πριν από δυο χρόνια έληξε η μίσθωσή του και όφειλε η διοίκηση του Δήμου να έχει φροντίσει να κινήσει τις διαδικασίες για να γίνουν αυτά που σήμερα προτείνουν όλοι όσοι γνωρίζουν το πρόβλημα. Να πιέσει έστω το Υπουργείο Παιδείας να κινηθεί προς την εξεύρεση λύσης. Έστω και τώρα όμως θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε αφενός την κατάλληλη προσωρινή λύση στέγασης του διδακτηρίου, αφετέρου να δρομολογήσουμε την κατάλληλη οριστική λύση. Η διοίκηση του Δήμου οφείλει να δώσει απαντήσεις όχι μόνο στην επείγουσα ανάγκη μίσθωσης ενός καλύτερου κτηρίου για την επόμενη ή τις επόμενες σχολικές χρονιές, αλλά και στην οριστική επίλυση του προβλήματος με την ανέγερση, αλλά και τον εξοπλισμό ενός νέου σύγχρονου σχολείου ειδικής αγωγής, που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για την εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό. Σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε. Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο. Το πρόβλημα είναι δικό μας, είναι του καθενός από εμάς, είναι της τοπικής κοινωνίας μας κι όχι αποκλειστικά της Πολιτείας. Τις λύσεις να τις διασφαλίσουμε εμείς ενοχλώντας την Πολιτεία ώστε να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Εμείς οφείλουμε να προτείνουμε και τελικά να δώσουμε τη λύση και για τους μαθητές με αυτισμό και για τους μαθητές που χρήζουν ειδικής αγωγής. Κι αν αυτό προσκρούει σε Υπουργεία και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και άλλους φορείς οφείλουμε να τους καταγγείλουμε και να τους πιέσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο. Το οφείλουμε στον Δήμο μας, το οφείλουμε στην κοινωνία μας, στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, το οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς μας, το οφείλουμε στα παιδιά και στις οικογένειές τους, το οφείλουμε τελικά στην ίδια τη συνείδησή μας και στην υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους», τονίζει ο κ. Τσογκαρλίδης.