Skip to main content

Τσουχτερά πρόστιμα για τα ογκώδη απορρίμματα βάζει ο δήμος Σιθωνίας

Αυστηρά πρόστιμα για την απόρριψη ογκωδών αποβλήτων – Τι αναφέρει η αντιδήμαρχος καθαριότητας Κατερίνα Γιουβαρλάκη στη Voria.gr

Με αυστηρά πρόστιμα θα προσπαθήσει να καταπολεμήσει ο δήμος Σιθωνίας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την απόρριψη ογκωδών αποβλήτων σε διάφορα σημεία του δήμου.

Τα ογκώδη απορρίμματα αποτελούν χρόνιο πρόβλημα για τον δήμο της Χαλκιδικής καθώς ασυνείδητοι πολίτες και επιχειρηματίες αφήνουν σε όποιο σημείο βρουν μπάζα, παλιά έπιπλα και πάσης φύσεως αντικείμενα. Ο λοφίσκοι που σχηματίζονται κατά περιόδους στον δήμο υποβαθμίζουν το όμορφο τοπίο και συνιστούν όχι μόνο πιθανή εστία μόλυνσης και αλλά και εστία πυρκαγιάς. Το θέμα είχε αναδείξει η Voria.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό (δείτε εδώ).

«Τα ογκώδη αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής», αναφέρει στη Voria.gr η Κατερίνα Γιουβαρλάκη, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου. Όπως εξηγεί, οι χειρότερες περίοδοι είναι αυτή πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου ξενοδοχεία και επιχειρήσεις κάνουν ανακαινίσεις.

Η κ. Γιουβαρλάκη σημείωσε ότι η τοπική αρχή αποφάσισε να αντιμετωπίσει φέτος το πρόβλημα με την τοποθέτηση κοντέινερ σε διάφορα σημεία του δήμου όπου οι δημότες μπορούν να αφήνουν τα ογκώδη. Την τοποθέτηση σαράντα κοντέινερ, τη συλλογή και τη μεταφορά των ογκωδών ανέλαβε ιδιώτης ο οποίος αναδείχθηκε έπειτα από διαγωνισμό που προκύρηξε ο δήμος έναντι αμοιβής περίπου 250.000 ευρώ (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ωστόσο, και πάλι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί καθώς τα κοντέινερ είναι για τους δημότες και όχι τις επιχειρήσεις. «Πολλές επιχειρήσεις πετούν τα ογκώδη απόβλητα στα κοντέινερ και μερικές φορές εκτός αυτών», σημειώνει η ίδια προσθέτοντας πως οι ιδιώτες οφείλουν να μεταφέρουν τα ογκώδη με δική τους ευθύνη.

Πλέον, η νέα δημοτική διοίκηση θα καταθέσει πρόταση σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια για επιβολή προστίμων για την απόρριψη ογκωδών εκτός των ορισμένων χώρων αλλά και για άλλες παραβάσεις σχετικές με την καθαριότητα όπως η καταστροφή κάδων. «Πετούν στάχτες μέσα στους κάδους και αυτοί παίρνουν φωτιά», επισήμανε.

Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 100 έως 1.500 ευρώ και η δημοτική αρχή ευελπιστεί με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.