Skip to main content

Τσούνης: Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά

Ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε από το βήμα του «Thessaloniki Metropolitan Summit» πως η Ελλάδα έδειξε ανθεκτικότητα τα χρόνια της κρίσης.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και τη σημασία των επενδύσεων στη χώρα μίλησε από το βήμα του συνεδρίου «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργανώνουν ο Economist και το powergame.gr, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.

Επαινώντας την Ελλάδα και την ανθεκτικότητα που έδειξε τα χρόνια της κρίσης δήλωσε «Θυμάμαι όταν η Ελλάδα διένυε περίοδο κρίσης, μια πολύ επώδυνη περίοδο για εμένα, και πώς ακριβώς κόντεψε να βγει από την Ευρωζώνη, αλλά επέδειξε ανθεκτικότητα. Είχει 27% ανεργία και παρόλα αυτά κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση».

Για τη σημασία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ συμπλήρωσε:

«Όταν οι ΗΠΑ ήθελαν να δημιουργήσουν κυβέρνηση είχαν υιοθετήσει τις δημοκρατικές αρχές της Ελλάδας και προσπαθούσαν να εμπνευστούν. Ο Πάτρικ Χένρι είχε πει «Ελευθερία ή θάνατος». Μοιραζόμαστε πολλές κοινές δημοκρατικές αξίες, πάντα έλεγα ότι η Ελλάδα ήταν ένας αξιόπιστος σύμμαχος στον οποίο μπορείς να βασιστείς. Έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε την Δημοκρατία. Θέλουμε δημοκρατία ή αυταρχικό καθεστώς; Μπορούμε να θεωρούμε αποδεκτό ότι χώρες εισβάλλουν σε άλλες χώρες και προκαλούν όλη αυτή την κρίση. Άμαχοι πεθαίνουν, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν νοσοκομεία. Υπάρχει μια σειρά προκλήσεων στην Ευρώπη και ο Μπάιντεν κάνει εξαιρετική δουλειά, στη συνεργασία του με την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ ελέγχουν το 60% του LNG εδώ, η Ελλάδα πρωτοπορεί στις ΑΠΕ και έχει φιλότιμο, άρα δεν θα υποχωρήσει και θα βοηθήσει την Ουκρανία και θα προασπίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μιλήσαμε για τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθεροποιητή στην περιοχή. Πρόσφατα σε δείπνο με διοικητή του Supreme Court και ρωτούσα ποιες είναι οι σχέσεις, οι οποίες είναι πολύ καλές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν λέει πως έχουμε οικοδομήσει καλές σχέσεις».

Όσον αφορά τις επενδύσεις επιχειρήσεων στη χώρα και αναφερόμενος τα παραδείγματα των Pfizer, Cisco και Deloitte ανέφερε: «Αξιοποιήστε τις επιχειρηματικές δυνατότητες, συνεργαστείτε με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη για να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανια υπογράμμισε πως ο πόλεμος είχε δευτερεύουσες επιπτώσεις όπως ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση.

«Οι προκλήσεις ενόψει χειμώνα θα είναι τεράστιες, τεράστια εκτόξευση τιμών, τεράστιες ελλείψεις τροφίμων» προειδοποίησε και συνέχισε: «Σήμερα είναι η Ουκρανία, αύριο θα μπορούσε να είναι μια άλλη χώρα, ακόμη και η Ελλάδα, άρα θα πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλές, θα πρέπει να εμπλακούν σε συνεργασία με τους εταίρους και η Ελλάδα είναι ένας από τους εταίρους των ΗΠΑ. Ως πρέσβης είμαι περήφανος για όσα κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν και για τις σχέσεις των δύο χωρών».

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα πρέπει να έχει το δικό της μοντέλο στην οικονομία

Από το βήμα του συνεδρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως «όπως είπε νωρίτερα ο κ. Αλτμάιερ, η Ελλάδα πρέπει να έχει το δικό της μοντέλο στην οικονομία. Είχαμε πολλά θέματα με τη Γερμανία σχετικά με την κατεύθυνση της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε καλύψει πολύ δρόμο και έχουμε κάνει σκληρή δουλειά».

«Τεράστια επιτυχία στις επενδύσεις, σπάσαμε κάθε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, είμαστε 10% πάνω από το περσινό ρεκόρ και όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και όλων αυτών των προκλήσεων».