Skip to main content

Εκπρόσωπος Ευρωκοινοβουλίου: Υπαρξιακού χαρακτήρα οι ευρωεκλογές

Συνέντευξη στη Voria.gr του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη, εκπρόσωπου Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τη σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019 για την πορεία της ΕΕ υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Voria.gr.

«Λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς και του ρατσισμού, το διακύβευμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά γιατί είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Υπάρχουν δυνάμεις αυτή τη στιγμή που είναι αρνητές της ΕΕ. Δεν είναι κακό να υπάρχει ευρωσκεπτισκισμός με την έννοια ότι θέλω να αλλάξω την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί αυτή είναι και η ουσία της δημοκρατίας. Όμως υπάρχουν δυνάμεις πολιτικές που θέλουν να καταστρέψουν την ΕΕ και αυτό καθεαυτό δεν θα είχε τόσο μεγάλη σημασία εάν αυτές οι δυνάμεις δεν προέκριναν και μία αυταρχική και αντιδημοκρατική αντίληψη για την πολιτική ζωή στη χώρα τους και την Ευρώπη» τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τον ρόλο που μπορεί να παίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο να αντιστρέψει το κλίμα ευρωσκεπτικισμού, το οποίο ενίοτε αναζωπυρώνεται από δηλώσεις Επιτρόπων όπως αυτή του Έτινγκερ ο οποίος είχε πει ότι οι χρηματαγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν, σημείωσε: «Βασικό συστατικό της δημοκρατίας είναι η ελευθερία του λόγου. Οι πολιτικοί μπορούν να λένε ό,τι θέλουν και εξάλλου κρίνονται από τους ψηφοφόρους. Η ΕΕ είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, υπάρχουν κόμματα, υπάρχουν συμφέροντα τα οποία μας ενδιαφέρει να βρίσκονται στο προσκήνιο, να είναι όλα στο φως, να γίνεται πολιτική ζήμωση, να υπάρχουν διαφωνίες και να καταλήγει κανείς σε ένα τελικό πολτικό αποτέλεσμα. Οι πολίτες ενημερώνονται από τα ΜΜΕ και ο καθένας αξιολογείται από τους ψηφοφόρους. Είτε επιβραβεύεται είτε πάει σπίτι του».

Ο κ. Τσουτσοπλίδης υπενθυμίζει μάλιστα πως οι Επίτροποι προτείνονται από τις κυβερνήσεις και επιλέγονται σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν ο οποίος πλέον δεν αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες αλλά υποστηρίζει από τη διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων στην οποία έχει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος αναφέρεται εκτενώς σε αυτή νέα δυνατότητα του Ευρωκοινοβουλίου διευκρινίζοντας πως από το 2014 οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν αποφασίζουν μόνο για τη σύνθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μα πλέον επηρεάζουν καθοριστικά και το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής.

«Αυτή τη φορά ψηφίζω»

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο κ. Τσουτσοπλίδης μίλησε ακόμα για την πρωτοβουλία της ΕΕ «αυτή τη φορά ψηφίζω» (δείτε εδώ).

Όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία πολίτες να εγγραφούν σε ένα μόλις λεπτό και μέσω αυτής να βρουν άλλους ανθρώπους που τους απασχολούν τα ίδια ζητήματα και να οργανώσουν ακηδεμόνευτα όποια δράση επιθυμούν, είτε αφορά ενημέρωση είτε αφορά υποκίνηση συμπολιτών ώστε να πάρουν μέρος στη δημόσια ζωή και να διαμορφώσουν την ατζέντα της ΕΕ.

Στον περίπου ενάμιση μήνα που λειτουργεί η πλατφόρμα, έχουν εγγραφεί από την Ελλάδα έως τώρα 3.000 άτομα και 200 εθελοντές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να βοηθήσουν στη διοργάνωση events. Οι εγγεγραμμένοι σε όλη την Ευρώπη είναι 70.000.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου τύπου, σε ένα πλαίσιο πολιτικό όπου σε όλη την Ευρώπη τίθενται υπό αμφισβήτηση βασικές αρχές της δημοκρατίας - η ελευθερίας του λόγου, η αλληλεγγύη και η ανοχή - είναι απαραίτητο να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να εκφράζουν την Ευρώπη που ονειρεύονται. «Για αυτό είναι και δήλωση ανοιχτού χαρακτήρα. «Αυτή τη φορά ψηφίζω για ...». Και το τι θα το συμπληρώσει ο καθένας από εμάς», τόνισε.

Αναφορικά για τον ρόλο της Ελλάδας σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που μεταβάλλεται, ο κ. Τσουτσοπλίδης επισήμανε πως είναι θέμα πολιτικών συσχετισμών. «Νομίζω ότι περάσαμε την τραυματική εμπειρία μνημονίου όπου στην πραγματικότητα η χώρα απόλεσε ένα περιθώριο ελιγμών το οποίο έχει μια χώρα που δεν έχει δημοσιονομικό πρόβλημα. Τελικά το ξεπεράσαμε, βγήκαμε από τα μνημόνια και αυτή τη στιγμή πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την υπόλοιπη Ευρώπη» υπογράμμισε προσθέτοντας πως η σχέση αυτή είναι δυναμική.

«Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και εμείς πρέπει να τοποθετηθούμε και να δούμε εαν έχουμε καλύτερη τύχη μόνοι μας ή σε ένα μεγάλο σύνολο με το οποίο μοιραζόμαστε κοινές αξίες», σημείωσε ακόμα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα οικονομικά οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ λέγοντας πως η συμμετοχή μας στην Ένωση θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε σε μια πιο στέρεα βάση ένα εξωστρεφές μοντέλο οικονομικής και πολιτικής ζωής που λαμβάνει υπόψιν δεδομένα όπως αυτά εξελίσσονται. «Νομίζω πως αυτό χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει ακριβώς αυτόν τον κλυδωνισμό που ζήσαμε». Δίνοντας ένα παράδειγμα της εξωστρέφειας αυτής, ο κ. Τσουτσοπλίδης ανέφερε πως μια εταιρεία στη Θεσσαλονίκη μπορεί πλέον χάρη στις κινήσεις που έχει κάνει η ΕΕ να πουλήσει τα προϊόντα της με ίσους κανόνες ανταγωνισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε μια αγορά δηλαδή 500 εκατ. πολιτών.