Skip to main content

ΤτΕ: Σταθεροί οι όροι των δανείων, αυξάνεται η ζήτηση

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σταθερά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρέμειναν τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τους πρώτους μήνες του 2019.

Μάλιστα οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι όροι δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε το τρίτο τρίμηνο. Η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκε.

Όσον αφορά στις χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις, παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2019 εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν γενικά αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2019.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι, αν και διατηρήθηκε η πτωτική τάση στο περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για συνήθη δάνεια.
Η συνολική ζήτηση δανείων αυξήθηκε, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δάνεια.

Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αύξηση της ζήτησης ήταν η αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης για πάγιες επενδύσεις, καθώς και για αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων εκτιμάται ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, με εξαίρεση τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια ώς το β' τρίμηνο του 2019, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το α' τρίμηνο. Η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά παρέμεινε επίσης αμετάβλητη, ενώ τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου του 2019, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.