Skip to main content

TV100: Σκέψεις για κατάργηση της μετάδοσης του δημοτικού συμβουλίου

Γιατί ο Ζέρβας ταλαντεύεται μεταξύ της συρρίκνωσης του χρόνου της απ' ευθείας μετάδοσης των συνεδριάσεων και της πλήρους κατάργησής της

Γράφει ο Σαλονικιός

Για να είμαι ειλικρινής, δεν γνωρίζω τα ευρήματα των μετρήσεων τηλεθέασης της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρω καν άλλωστε, εάν η TV100 περιλαμβάνεται στο σύστημα μετρήσεων τηλεθέασης. Εμπειρικά, όμως, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η σχεδόν δεκαετής... σειρά αναμετάδοσης των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, είχε πολλούς φαν. Θυμάμαι την πρώτη, σχεδόν ιστορική, απ' ευθείας αναμετάδοση συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, τον Γενάρη του 2011 στην οποία έτυχε να είμαι «παρών».

Ο τότε φρέσκος πρόεδρος του Σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε προς τα μέλη του συμβουλίου ότι στο εξής οι συνεδριάσεις θα αναμεταδίδονται απ' ευθείας, ρωτώντας τους μάλιστα, εάν είχε κανείς αντίρρηση. Ήταν φανερό ότι, ως παλιά καραβάνα στα συνδικαλιστικά, ο Αβραμόπουλος θέλησε να αιφνιδιάσει τους συναδέλφους του, ώστε να αποδεχθούν αναντίρρητα αυτή τη νέα πραγματικότητα, καθώς, έως τότε, η δημοτική τηλεόραση προέβαλε μόνον κάποια αποσπάσματα των συνεδριάσεων, κυρίως δε, τις παρεμβάσεις του Παπαγεωργόπουλου. Όπως, μάλιστα, μου εκμυστηρεύτηκε τότε ο Αβραμόπουλος, για την κίνησή του αυτή δεν είχε ενημερώσει ούτε τον Μπουτάρη.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά καθώς πληροφορούμαι ότι η διοίκηση Ζέρβα κάνει διάφορες σκέψεις ως προς το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, όπως με ενημέρωσε πηγή μου, πριν από μερικές ημέρες το γραφείο του δημάρχου αναζήτησε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου βάσει της οποίας μεταδίδονται απ' ευθείας οι συνεδριάσεις του Σώματος. Όπως, όμως, εξήγησα, τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Επιβλήθηκε ντε φάκτο με τον τρόπο που περιέγραψα.

Πληροφορούμαι, δε, πως ο Ζέρβας ταλαντεύεται μεταξύ της συρρίκνωσης του χρόνου της απ' ευθείας μετάδοσης των συνεδριάσεων και της πλήρους κατάργησής της, ώστε να επανέλθει το παλαιό καθεστώς της μετάδοσης κάποιων στιγμιοτύπων. Γνωρίζοντας ο ίδιος, ότι η εν λόγω... σειρά είναι από τις δημοφιλέστερες στο τηλεοπτικό κοινό, μου λένε πως κλείνει μάλλον προς το πρώτο ενδεχόμενο. Να αναμεταδίδονται δηλαδή η δική του ομιλία, καθώς και των επικεφαλής των παρατάξεων, όσων τέλος πάντων, δεν έχουν ενσωματωθεί στην πλειοψηφία και ό,τι άλλο προκύψει από κει και πέρα, να αναπαράγεται μέσω επιλεγμένων στιγμιοτύπων.

Όπως μου λέει ο άνθρωπός μου στο τρίτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου, το θέμα συζητήθηκε ατύπως, προ ημερών, στο γραφείο του δημάρχου, παρουσία αντιδημάρχων. Ένας εξ αυτών, από τους πλέον κινητικούς καθώς διαθέτει και βαρύ χαρτοφυλάκιο, φέρεται να τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της απ' ευθείας μετάδοσης των συνεδριάσεων. Συνάδελφός του, ωστόσο, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τους υπόλοιπους τα της δημοτικής τηλεόρασης, διαφώνησε λέγοντας ότι είναι λάθος να καταργηθεί ένα τηλεοπτικό προϊόν το οποίο ενδιαφέρει το κοινό.

Θύμισε, δε, στους συνομιλητές του, ότι η κατρακύλα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ξεκίνησε από το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Οι συγκρίσεις, βεβαίως, δεν είναι ανάλογες, ωστόσο, σπεύδω να συνταχθώ κι εγώ με την άποψη ότι οι απ' ευθείας συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όσο βαρετές κι αν είναι κάποιες φορές, παρέχουν ωστόσο πληροφόρηση και δίνουν τη δυνατότητα στον πολίτη να αξιολογήσει πολιτικές, αλλά και πρόσωπα.