Skip to main content

Τζανάκης: Μέσος όρος κρουσμάτων 45.000-52.000 - Κιουμής: Αύξηση κρουσμάτων λόγω σχολείων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε ότι θα φανεί εάν το άνοιγμα των σχολείων θα επιδεινώσει τους δείκτες της πανδημίας στη χώρα

Για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επέλεαση της Όμικρον μίλησε το πρωί ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Όπως εκτίμησε η κορύφωση χωρίς την πλήρη ενσωμάτωση των γιορτών αλλά και χωρίς την ενσωμάτωση  του ανοίγματος των σχολείων θα είναι γύρω στις 20 με 25 του μήνα.

Πρόσθεσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ότι θα υπάρξει άνοδος των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα και θα δούμε παρόμοια εικόνα με την περασμένη, λίγο πιο αυξημένη.

«Οι κινητοί μέσοι όροι των κρουσμάτων θα είναι 42.000-52.000»

Επισήμανε μάλιστα ότι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησε η πανδημική έξαρση έχουμε 11.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα παραπάνω.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 50% των νοσηλειών στο λεκανοπέδιο είναι Όμικρον, ενώ στην Κρήτη το 25% των νοσηλειών να είναι Όμικρον.

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να έχει βαριά εικόνα για να μπεις στο νοσοκομείο- δεν είναι απλή η απόφαση της εισαγωγής.

«Είναι νοσηλείες, όχι όμως διασωληνώσεις» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε μια εικόνα που οδηγείται σε μια πρώιμη κορύφωση εκτός εάν τα σχολεία μας χαλάσουν τη δουλειά».

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής εκτίμησε ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω των σχολείων, περίπου 15.000 κρούσματα εντοπίστηκαν από τα τεστ.

Από εκεί και πέρα θα φανεί εάν το άνοιγμα θα επιδεινώσει τους δείκτες, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κιουμής ανέφερε ότι υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα γιατί οι κοινες κλίνες έχουν καταληφθεί από ασθενείς με Όμικρον καιο Δέλτα.

Δήλωσε ακόμη ότι οι ΜΕΘ είανι κυρίως με Δέλτα.

Σχολιάζοντας ο κ. Τζανάκης είπε ότι η Δέλτα είναι εδώ, έχουμε 4.000-5.000 κρούσματα την ημέρα. «Είναι μια κρίσιμη μάζα κρουσμάτων καθώς θα δώσουν πίεση στις μονάδες, κλινικές και στους θανάτους και από κοντά έρχεται η Όμικρον», τόνισε

Σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον ένα 10% των κρουσμάτων είναι Δέλτα και μπορεί να είναι και 15.