Skip to main content

Tζανάκης: Ουσιαστική αποκλιμάκωση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου

Ο καθηγητής τόνισε πως από τις 10 Απριλίου, ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων είναι μειωμένος κατά 500 – 600 την ημέρα.

Για αποκλιμάκωση στις νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό κατά 30% στα νοσοκομεία μιλά ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. Όπως τονίζει ο καθηγητής, τα self test δεν είναι 100% αξιόπιστα, ωστόσο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, καθώς προλαμβάνει σε προκρουσματικό στάδιο τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 10 Απριλίου, ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων είναι μειωμένος κατά 500 – 600 την ημέρα. «Η αποκλιμάκωση είναι αργή, αλλά γίνεται», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης, ενώ εξηγεί πως καταγράφεται και μια βελτίωση περίπου 15% στα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει πως παραμένει υψηλά ο δείκτης θνησιμότητας, ο οποίος όμως πάντα καθυστερεί και συγκεκριμένα πέφτει 3 περίπου εβδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που το 30 – 35% των πολιτών θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Τότε θα δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών», είπε.

Για τη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σημείωσε πως αυτή μπορεί να αποφεύγεται αν οι πολίτες κρατούν 3, 4 μέτρα απόσταση από την διπλανή παρέα και βγαίνουν με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη πως τηρούν τα μέτρα προστασίας.