Skip to main content

Τζανακόπουλος: Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος των μνημονίων και λιτότητας

''Είμαστε στην προμετωπίδα ενός αγώνα που κρίνει το μέλλον της χώρας μας και της Ευρώπης", τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα σε αυτή την κρίσιμη στροφή της ιστορίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη, έχει επιλέξει να μπει "στην προμετωπίδα ενός νέου αγώνα που κρίνει το μέλλον της ίδιας μας της χώρας αλλά και της Ευρώπης".

Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση με θέμα: "Η Ελλάδα στη Νέα Εποχή - Ανάπτυξη - Δημοκρατία - Κοινωνικό Κράτος", που πραγματοποίησε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ωρωπού, στο ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων. Σημείωσε ότι μετά και την έξοδο από τα μνημόνια η μάχη συνεχίζεται στη βάση του κορυφαίου ερωτήματος "τι Ελλάδα θέλουμε", μάχη για την οποία αποτελούν κόμβο οι εκλογικές αναμετρήσεις αυτής της χρονιάς.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι έχει γίνει σαφής η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο σχέδια που συγκρούονται, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σημειώνοντας ότι "είναι η μέρα με τη νύχτα", "η Ελλάδα των πολλών απέναντι στην Ελλάδα των λίγων", "οι κοινωνικές ανάγκες της πλειοψηφίας απέναντι στις επιθυμίες των ελίτ". Κάθε πολίτης, είπε, θα βρεθεί τους επόμενους μήνες μπροστά σε επιλογές που θα κρίνουν την πορεία του τόπου, πιθανά για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

"Υπαρξιακή μάχη για τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο στην Ευρώπη"

Σημείωσε ότι αυτές οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα και την Ευρώπη "είναι μάχη υπαρξιακή για τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο στην Ευρώπη", εξηγώντας ότι γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει δυνάμεις, από την Αριστερά της Αριστεράς ως τη Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους.

Η Ευρώπη του 2019, βρίσκεται αντιμέτωπη με ιστορικά διλήμματα, στα οποία έρχονται να απαντήσουν δύο αντίπαλα πολιτικά σχέδια, είπε ο κ. Τζανακόπουλος. "Το δικό μας, της Αριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων μιας Ευρώπης που προστατεύει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, σέβεται τις αποφάσεις των λαών, προωθεί το δημοκρατικό έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία, διευρύνει τις ατομικές ελευθερίες, υποδέχεται και ενσωματώνει τους κυνηγημένους των πολέμων και των εμφύλιων διχασμών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, δρα αποτελεσματικά έναντι των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής". Το άλλο είναι "της ακροδεξιάς, σε όλες τις μορφές της, που θέλει να διαλύσει στα εξ ων συνετέθη την Ευρώπη της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης. Μια Μαύρη Διεθνής, που οραματίζεται την Ευρώπη της έκρηξης των εθνικών ανταγωνισμών, των κλειστών συνόρων, της έντασης της εκμετάλλευσης στο εσωτερικό κάθε χώρας εις βάρος των φτωχών και των αδυνάμων".

"Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος της λιτότητας και των μνημονίων"

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος, της λιτότητας, των μνημονίων, της ακραίας κοινωνικής αδικίας, από "μια κυβέρνηση που διαχειρίστηκε την κατάσταση με αποφασιστικότητα και εντιμότητα", με μάχες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αλλά και επιμονή σε ζητήματα αρχών.

Σχολίασε ότι αυτές οι μάχες διεξάγονταν "σε ένα πρωτοφανές υπονομευτικό περιβάλλον στο εσωτερικό, από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος και τους βραχίονες της αντιπολιτευτικής προπαγάνδας στα κυρίαρχα ΜΜΕ". "Πέρασαν 4 χρόνια γεμάτα λάσπη, ψεύδη, fake news και φυσικά έναν ανεπανάληπτο κυνισμό", είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι "όχι μόνο ευχόταν και προπαγάνδιζε καταστροφές αλλά αναλάμβανε και ενεργό ρόλο ώστε αυτές να συμβούν", αλλά η χώρα τα κατάφερε.

"Το όραμα του κ. Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα των λίγων"

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι οι διαχωριστικές γραμμές έχουν τεθεί και γίνονται ακόμα πιο σαφείς κάθε μέρα που πλησιάζουμε στις κάλπες. "Από τη μία βρίσκεται το πλαίσιο κατακτήσεων που έχουν επιτευχθεί στα χρόνια της δικής μας θητείας", μιλώντας μεταξύ άλλων για πολιτικές επαναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους, ανάταξη της οικονομίας, στήριξη και προστασία της εργασίας, αναβάθμιση της χώρας στο διεθνές επίπεδο.

Στον αντίποδα είπε ότι το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα "υπόσχεται επιστροφή στο παρελθόν με όρους εκδίκησης". Επιτέθηκε στη ΝΔ και τον πρόεδρο της λέγοντας πως "το όραμα του κ. Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα των λίγων" και πως είναι επικεφαλής ενός μπλοκ πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου που "διψά για παλινόρθωση".

Τον κατηγόρησε ότι "υπόσχεται να συνεχίσει το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Σαμαρά που σταμάτησε με την ψήφο και τους αγώνες του ο ελληνικός λαός" (διάλυση κοινωνικού κράτους, ασφαλιστικό Πινοσέτ, απορρύθμιση αγοράς εργασίας, μείωση φορολογίας στον μεγάλο πλούτο εις βάρος των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων, απολύσεις στο δημόσιο, επαναφορά της χώρας στο ρόλο του κομπάρσου των διεθνών εξελίξεων, όπως είπε).