Skip to main content

Τζανακόπουλος: Είμαστε κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου για συντάξεις

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ» τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ

«Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια πρόταση Φρανκεστάιν για τον ΕΝΦΙΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ επεσήμανε πως «αν θέλετε την πρόβλεψή μου, είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα θέσει θέμα μη μείωσης του αφορολόγητου από το 2020, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε «κάθε πράγμα στον καιρό του», συμπληρώνοντας ωστόσο πως τα ίδια επιχειρήματα που ισχύουν για την μη περικοπή των συντάξεων, ισχύουν και για τη μη μείωση του αφορολόγητου.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας «πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ» τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. «Χωρίς καν να πιεστεί ομολόγησε από μόνος του ότι η εφαρμογή του προγράμματος του συνεπάγεται και νέα προσφυγή στο ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Καταλόγισε, δε, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «επέμεινε στη θέση του για το ασφαλιστικό Πινοσέτ που διαλύει την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, κάνει δώρο στις ασφαλιστικές εταιρείες τις εισφορές των εργαζομένων και αφήνει στον αέρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους». Είπε επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου για το 2020».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως είναι μία «πρόταση Φρανκεστάιν», αφενός γιατί «είναι αναμφισβήτητα αντισυνταγματική» όπως τόνισε, και αφετέρου επειδή αν εφαρμοζόταν «θα οδηγούσε βραχυπρόθεσμα σε αύξηση τελικά του ΕΝΦΙΑ διότι θα περιόριζε άμεσα τους πόρους στην μεγάλη πλειονότητα των Δήμων της χώρας και θα δημιουργούσε δήμους 2 και 3 ταχυτήτων». «Πέρα από αυτά όμως, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ, ακριβώς επειδή είναι μια οριζόντια πρόταση, ευνοεί τις μεγάλες περιουσίες και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας να εκτοξεύει βέλη κατά του κ. Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε πως «συμφωνεί με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αρκεί αυτές να μην εφαρμόζονται». Πρόσθεσε, δε, ότι «πολλοί λένε πως η πολιτική του κ. Μητσοτάκη προσομοιάζει σε αυτήν που εφάρμοσε η Θάτσερ. Η εκτίμηση αυτή όμως είναι μάλλον επιεικής. Αντίστοιχες εξαγγελίες θα έβρισκε κανείς μόνο στους ακραίους ρεπουμπλικανικούς κύκλους του Tea Party και στο πρόγραμμα του κ. Μάγκρι στην Αργεντινή. Υπόσχεση του κ. Μάγκρι ήταν να τονώσει την ανάπτυξη με ένα σοκ μείωσης φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αργεντινή. Αυτό που κατάφερε ήταν να καταλήξει οικειοθελώς πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Αυτή είναι και η κεντρική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη: Η συγκυβέρνηση με το ΔΝΤ».

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση των εισφορών, είπε πως «δεν υπάρχει ταύτιση με τη ΝΔ» καθώς «η εξαγγελία Μητσοτάκη δημιουργεί τρύπα 2 δισ. και ευνοεί τους μεγάλους εργοδότες». Πρόσθεσε ότι «η δική μας πρόταση στοχεύει στα μεσαία εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων». «Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι κάθε ασφαλισμένος θα εισφέρει στον ατομικό του κουμπαρά και θα καταλήξει με 125.000 ευρώ στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου. Αυτό απαιτεί απόδοση 7,5%, που είχε μόνο η Aspis Πρόνοια που έχει καταρρεύσει», συνέχισε.