Skip to main content

Τζανακόπουλος: Προβληματίζει η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα

Εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής, η συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση, λέει ο Δ. Τζανακόπουλος

H συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύει σκεπτικισμό τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πάντως πως η μεγάλη υπεροχή του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ αποτελεί θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής, η συντριπτική υπεροχή του ΝΑΙ δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση. Όπως επεσήμανε,  το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κου Ζάεφ για Συνταγματική Αναθεώρηση θα τελεσφορήσει».

Η κυβέρνηση, τόνισε, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη της δυναμικής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Το κλίμα εθνικισμού & καχυποψίας που συντηρείται και στις δύο πλευρές των συνόρων από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Υπονομεύει τις δυνατότητες επίλυσης της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας και φιλοδοξεί να συντηρήσει το πολιτικό και ιστορικό αδιέξοδο στα Βαλκάνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και στον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν να επιφέρουν μέσω της αποχής πλήγμα στη διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας. Βλέπουμε τη ΝΔ να επιχαίρει για την δήθεν πολιτική επιτυχία όσων στη γειτονική χώρα επιμένουν στην διατήρηση της ονομασίας «Μακεδονία», όσων θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους του Μεγαλέξανδρου και διαδήλωναν χθες στην πόλη των Σκοπίων με σύνθημα: «Όχι στην ελληνική γενοκτονία».

Ο κος Μητσοτάκης δεν έχει ούτε τη βούληση, ούτε το όραμα, ούτε βεβαίως τη δύναμη να συγκρουστεί με τις αντιδραστικές δυνάμεις & ιδεολογίες στο εσωτερικό της ΝΔ &στην ελληνική κοινωνία ώστε να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα φιλίας, συνεργασίας & συνανάπτυξης στην ευρύτερη Βαλκανική».

Εν συνεχεία έκανε μία σύγκριση μεταξύ του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του VMRO τονίζοντας ότι: «Είναι αιχμάλωτοι μιας ακροδεξιάς λογικής και υπό το φόβο του πολιτικού κόστους δεν τολμούν να αναλάβουν την ευθύνη για να βρεθεί μια δίκαιη  καιβιώσιμη λύση στην διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Προτιμούν να διατηρούν το αδιέξοδο, να μεταθέτουν το θέμα και να συντηρούν τον εθνικισμό. Ρωτάμε τη ΝΔ: Αν αυτή η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα και παρόλα αυτά δήθεν απορρίφθηκε από τον γειτονικό λαό ποια κατά τη γνώμη της μπορεί να είναι η λύση; Η απάντηση είναι: καμία. Ο κύριος Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση του κύριου Σαμαρά και των ομοίων του που είναι και οι υπεύθυνοι για όσα σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο λαοί»
Ο κύριος Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με νηφαλιότητα, σωφροσύνη & αίσθηση εθνικού καθήκοντος να υποστηρίζει την ανάγκη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.