Skip to main content

Τζεφ Ρούμπιν: Στα 100 δολ. το πετρέλαιο στο τέλος του 2010

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται προ των πυλών μιας τιμής του βαρελιού πετρελαίου στα 100 δολάρια στα τέλη του χρόνου, εκτιμά ο εύστοχος τα τελευταία χρόνια στις προβλέψεις του αναλυτής Τζεφ Ρούμπιν.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται προς των πυλών μιας τιμής του βαρελιού πετρελαίου στα 100 δολ. στα τέλη του 2010, εκτιμά ο εύστοχος στις προβλέψεις του αναλυτής Τζεφ Ρούμπιν, η προειδοποίηση του οποίου, το 2000, για 50 δολάρια το βαρέλι το 2005, καθώς και η δεύτερη πρόβλεψη του, το 2007, για 100 δολάρια σε μια πενταετία αγνοήθηκαν, αλλά επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ, ο Τζεφ Ρούμπιν δήλωσε ότι «εκ του ασφαλούς μπορούμε να πούμε ότι θα δούμε τριψήφιες τιμές πετρελαίου στα τέλη του φετινού τέταρτου τριμήνου. Αναμένω κίνηση των τιμών πλησίον αυτών των επιπέδων και διαμόρφωση τους εντός του εύρους των 90 δολαρίων στα τέλη Μαρτίου».

Κινητήριος μοχλός της κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία και όχι οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ, όπου η ζήτηση έχει κατά πάσα πιθανότητα αγγίξει το σημείο κορύφωσης, εκτιμά ο Τζεφ Ρούμπιν.

Ο καναδός αναλυτής επισημαίνει ότι ο ρόλος της ζήτησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο ως κινητήριος μοχλός της αύξησης της κατανάλωσης επισκιάζει τη σημασία των πολιτικών αναταραχών σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως το Ιράν και η Νιγηρία καθώς και τη σημασία του περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ.

Το βαρέλι στα 200 δολάρια, το 2012

Το περασμένο καλοκαίρι, ο επί εικοσαετία επικεφαλής οικονομολόγος και υπεύθυνος για χάραξη στρατηγικής στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της Canadian Imperial Bank of Commerce διατύπωσε στο βιβλίο του «Γιατί ο κόσμος σας πρόκειται να γίνει πολύ μικρότερος: το πετρέλαιο και το τέλος της παγκοσμιοποίησης» την πρόβλεψη ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί στα 200 δολάρια το βαρέλι, το 2012.

Ο Τζεφ Ρούμπιν αποχώρησε από τη CIBC World Markets, καθώς η επενδυτική τράπεζα δεν θέλησε να συνδέσει το όνομά της με το βιβλίο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ποτέ δεν απέφυγε, ωστόσο, αμφιλεγόμενες προβλέψεις.

Ο Ρούμπιν διατύπωσε στο βιβλίο του την πρόβλεψη ότι η κίνηση της τιμής του πετρελαίου προς το στόχο των 200 δολαρίων το βαρέλι «θα είναι σταθερή υπό την προϋπόθεση διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης», προσθέτοντας ότι η δοκιμασία στην οποία θα θέσει τις καταναλώτριες χώρες μια τιμή στα 200 δολάρια το βαρέλι μπορεί να πυροδοτήσει συνεπακόλουθη κατάρρευσή της στα 40 δολάρια.

«Όταν μπούμε στο 2011 ή το 2012 και αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τιμές στα 120 δολάρια ή 147 δολάρια ή 160 δολάρια το βαρέλι, τότε είναι που εκτιμώ πως η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές προκλήσεις», είχε τονίσει ο Τζεφ Ρούμπιν.

Είχε υποστηρίξει ότι με την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια ή περισσότερα δεν θα έχει νόημα η ύπαρξη εργοστασιακής μονάδας σε ένα σημείο του πλανήτη η οποία θα παράγει αγαθά για κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι η όποια εξοικονόμηση λόγω των χαμηλών μισθών θα εξανεμιστεί από το κόστος των καυσίμων για τη μεταφορά των αγαθών στην αγορά.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την εκτίμηση του Τζεφ Ρούμπιν, η παγκοσμιοποίηση θα αντικατασταθεί από τοπικές οικονομίες, όπου οι άνθρωποι θα τρώγουν και θα αγοράζουν αγαθά τα οποία θα έχουν παραχθεί σε κοντινές περιοχές και όπου θα αυξάνεται το εμπόριο μεταξύ περιφερειακών γειτόνων.

«Η εδώ και σαράντα χρόνια τάση από τον τομέα των αγαθών προς τον τομέα των υπηρεσιών πρόκειται να αντιστραφεί. Αυτές οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν εδώ και καιρό στα εργοστάσια - και τις οποίες θεωρούσαμε χαμένες για πάντα - θα επιστρέψουν», είχε πει ο Τζεφ Ρούμπιν.