Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

TZEKOS ORGANIC HERBS: ΒΟΤΑΝΑ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η οικογένεια Τζέκου από το Ωραιόκαστρο αγάπησε τα βότανα και κάνει ό,τι μπορεί για να αναδείξει τις ιδιότητές τους και τον ρόλο τους για τη διατροφή.

Τα βότανα μπήκαν στη ζωή τους τυχαία, έμελλε όμως να ριζώσουν για τα καλά. Τα μέλη της οικογένειας Τζέκου από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης δεν φαντάζονταν πριν από μερικά χρόνια πως ο δενδρολίβανος, ο βασιλικός και το θυμάρι που είχαν φυτέψει γύρω από τον λαχανόκηπό τους για να προστατεύουν τη μικρή τους σοδειά θα γίνονταν το έναυσμα για να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο και να στραφούν στη συστηματική καλλιέργειά τους. Σήμερα η Tzekos Organic Herbs διαθέτει στην αγορά 15 κωδικούς βοτάνων –μεταξύ των οποίων ρίγανη, μελισσόχορτο, δενδρολίβανο, βαλεριάνα, θυμάρι, βαλσαμόχορτο, τσάι του βουνού- από τις δικές της καλλιέργειες στα Πετράλωνα Χαλκιδικής σε μια έκταση 11 στρεμμάτων. Μάλιστα, τα προϊόντα της έχουν τοποθετηθεί ήδη σε ράφια διεθνών αγορών, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Κύπρος, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία, ενώ κάποια από αυτά έχουν καταφέρει να διακριθούν στα Great Taste Awards. Μάλιστα, τελευταία η εταιρεία έχει βγάλει στην αγορά και μια νέα σειρά με bath teas, που αξιοποιούν τις ιδιότητες των βοτάνων και για το σώμα, ενώ η οικογένεια ψάχνεται συνεχώς και για νέους κωδικούς.  

«Η φιλοσοφία μας μέσω της Tzekos Organic Herbs είναι πως ο κόσμος των βοτάνων πρέπει να γίνει πάλι κομμάτι της διατροφής και της ζωής μας. Κάποτε ο κόσμος έπινε ρίγανη ως φυσικό αντιβιοτικό και αξιοποιούσε τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων. Κάπου στην πορεία παραγκωνίσαμε τα βότανα» λέει στη Voria η Μαίρη Τζέκου, η μαμά της οικογένειας.  


 
Αρχιτέκτονες και μηχανικοί στο… χωράφι

Ο Λάζαρος Τζέκος, αρχιτέκτονας, που τα τελευταία χρόνια διατηρούσε με τη σύζυγό του Μαίρη βιοτεχνία ενδυμάτων, βγαίνοντας στη σύνταξη άρχισε να αναζητά τρόπους για να γεμίσει δημιουργικά τον χρόνο του. Έτσι, πήρε μια μικρή έκταση γης στο Ωραιόκαστρο και δημιούργησε τον δικό του λαχανόκηπο. Παρακολούθησε μάλιστα σεμινάρια για να μάθει πώς να… συμπεριφέρεται στα φυτά του και κάπως έτσι επέλεξε τα βότανα για να δημιουργήσει έναν προστατευτικό «φράχτη» για τη σοδειά του.

Οι ιδιότητες όμως των βοτάνων γρήγορα τον μάγεψαν και αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά. Πήρε το 2013 μια έκταση 11 στρεμμάτων στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, σε μια όμορφη πλαγιά, όπου φύτεψε ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, τσάι του βουνού και χαμομήλι, για να προσθέσει στη συνέχεια δενδρολίβανο και βαλσαμόχορτο.  Σταδιακά το… μικρόβιό του κόλλησε τη σύζυγο του Μαίρη και τον μηχανικό δομικών έργων γιο του, Γιάννη, που μελέτησε το αντικείμενο, παρακολουθώντας μάλιστα κύκλο μαθημάτων στο ΕΘΙΑΓΕ, ενώ στη συνέχεια στο πρότζεκτ έκαναν την είσοδό τους η αρχιτέκτονας κόρη, Χριστίνα, αλλά και ο γραφίστας και εικαστικός σύζυγός της, Αναστάσης Στρατάκης. Κάπως έτσι όλη η οικογένεια ρίχτηκε στη δουλειά, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πετυχαίνοντας το 2015 τις πρώτες βραβεύσεις στα Great Taste Awards.  «Αγαπήσαμε τη γη. Ο άντρας μου ξεχνιόταν στο χωράφι με τις ώρες. Μετά παρασυρθήκαμε κι εμείς» λέει η Μαίρη Τζέκου και προσθέτει: «πιστεύουμε πως τα βότανα πρέπει να τα απολαμβάνει κανείς στην πιο αγνή μορφή τους, αξιοποιώντας έτσι πλήρως τις ωφέλειες από τις θρεπτικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εργαζόμαστε σκληρά και με μεγάλο σεβασμό για τη γη, εφαρμόζοντας μόνο περιβαλλοντικά φιλικές πρακτικές».




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ