Skip to main content

ΕΤΕπ: Χρηματοδοτήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρών ξενοδοχείων

Τα συμπεράσματα της ημερίδας για την ενεργειακή φτώχεια, που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη στη Θεσσαλονίκη

Την επενδυτική υστέρηση στον τομέα της ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, ώστε η εικόνα να αντιστραφεί επισήμανε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Νίκολας Τζένετ, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της τράπεζας για τη χώρα μας.

Ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα «Αλέξης Μινωτής» του δημαρχείου Αμπελοκήπων, σε ημερίδα για την ενεργειακή φτώχεια στη Θεσσαλονίκη που οργάνωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, και ειδικά για την Ελλάδα πρότεινε τη δημιουργία πλατφόρμας για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης μικρών ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον κ. Τζένετ οι λόγοι που στην Ευρώπη υποεπενδύουμε στην ενέργεια είναι τέσσερις:

Πρώτον, οι επενδυτές δεν κατανοούν πάντα την ανάγκη αυτών των επενδύσεων,

Δεύτερον, η αγορά δεν λαμβάνει υπόψη της τις κοινωνικές αποδόσεις αυτών των επενδύσεων (κλιματική αλλαγή, καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου κ.λπ.),

Τρίτον, η έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης γύρω από αυτές τις επενδύσεις,

Τέταρτον, το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται πολύ δαπανηρές και ιδιαίτερα ριψοκίνδυνες

Όπως είπε ο κ. Τζένετ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσπαθεί συστηματικά να προσπεράσει αυτά τα ζητήματα εκπονώντας διάφορα προγράμματα. Ένα από αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για την ενέργεια το οποίο θα χρηματοδοτεί ενεργειακές επενδύσεις σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες.

«Θέλουμε να βρούμε τρόπους να συνδυάσουμε τις χρηματοδοτικές επιχορηγήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία με δανειακά κεφάλαια σε πλατφόρμες που θα στηρίζουν επενδύσεις για την ενέργεια», σημείωσε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μια τέτοια πλατφόρμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να αφορά τον τουρισμό και ιδιαίτερα την ενεργειακή αναβάθμιση των μικρών ξενοδοχείων.

Ο κ. Τζένετ συνέχισε λέγοντας ότι η Τράπεζα προσπαθεί να καλύψει το κενό πληροφόρησης με το θεωρούμενο υψηλό ρίσκο επενδύσεων της ενέργειας, συνεργαζόμενη με εμπορικές τράπεζες, ώστε να υπάρξει διασπορά του οικονομικού ρίσκου.

Επίσης, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ενεργειακές επενδύσεις τύπου ΣΔΙΤ σε δημόσια κτίρια,  εξηγώντας ότι μπορούν να υπάρξουν συμβάσεις με παρόχους ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία κ.ο.κ.), και το οικονομικό όφελος που θα προκύπτει θα διανέμεται ανάμεσα στο δημόσιο και στους ιδιώτες.  «Προσπαθούμε να αφαιρέσουμε τις ανησυχίες για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ευρώπη, ώστε αυτές να ενισχυθούν και να αποτελέσουν μια δυναμική πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλους «να μη μείνουν στα λόγια, αλλά να προχωρήσουν σε έργα, τα οποία η ΕΤΕπ μπορεί να χρηματοδοτήσει».

190.000 νοικοκυριά δυσκολεύονται

Στην ημερίδα, χορηγός επικοινωνίας της οποίας ήταν το Greenagenda.gr, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής έρευνας «Ενεργειακή φτώχεια στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης – Όψεις ενός προβλήματος», που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis. Σύμφωνα με τα ευρήματα φαίνεται ότι η «ενεργειακή φτώχεια» είναι υπαρκτό φαινόμενο στην περιοχή, καθώς τουλάχιστον 190.000 νοικοκυριά στην πόλη έχουν πρόβλημα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών τους. Αυτό σημαίνει πως βρίσκονται επισήμως σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας ή είναι στον… προθάλαμο, αφού μεσοσταθμικά ξοδεύουν το 13% των εισοδημάτων τους για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια, με ανεκτό όριο το 10%. Ακόμη, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις, περισσότερο ευχαριστημένοι είναι οι Θεσσαλονικείς που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, κάτι που θα ήθελαν ακόμη περισσότεροι να κάνουν, αλλά είτε δεν διαθέτουν τα χρήματα για την αρχική επένδυση μετατροπής των εγκαταστάσεων, είτε κατοικούν σε περιοχές όπου δεν έχει φτάσει ακόμη το δίκτυο παροχής αερίου.

Παρατηρητήριο ενεργειακής φτώχειας

Στην ομιλία της η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη σημείωσε ότι πλέον διεθνώς η φτώχεια δεν ορίζεται μόνο με βάση το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και από την πρόσβαση στην ενέργεια, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση. Η ίδια αποκάλυψε ότι η σημασία που δίνει, πλέον, η Ευρώπη στο θέμα της πρόσβασης των Ευρωπαίων στην ενέργεια αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι τέλους του 2017 ιδρύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρητήριο για την ενεργειακή φτώχεια.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε αναλυτικά σε χρηματοδοτική πλατφόρμα στη Γαλλία, που στήθηκε μέσω του πακέτου Γιούνγκερ με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 διαμερισμάτων και την ενεργοποίηση κεφαλαίων της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ, και πρότεινε να υπάρξει κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα. «Ένα παρόμοιο έργο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας, αφού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και στην ενδυνάμωση πολλών μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που κατασκευάζουν δομικά υλικά».

Ενίσχυση των ΑΠΕ

Ο κ. Γιάννης Ορφανός, σύμβουλος του Υπουργείου Ενέργειας, Βιομηχανίας και Επιχειρήσεων της Μεγάλης Βρετανίας, στην τοποθέτηση του στάθηκε ιδιαιτέρως στην κοινωνική διάσταση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς –όπως είπε- η ποιότητα των κτιρίων συμβάλλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου δομημένου περιβάλλοντος. «Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά μια μεγάλη ευκαιρία για τη στήριξη των τομέων της κατασκευής και των δομικών υλικών» είπε ο κ. Ορφανός, ο οποίος εκτίμησε ότι τέτοιου τύπου πρότζεκτ μπορούν να στηρίξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Πέρα από ταρίφες και επιδοτήσεις που δεν έχουν μέλλον.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Πάρις Μπίλιας ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ενεργειακά κοστοβόρα κτίρια και γι’ αυτό η αναβάθμισή τους θα έχει σημαντικά οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Στη δική του τοποθέτηση ο πρώην πρόεδρος του ΛΑΗΓΕ Τάσος Γκαρής τόνισε ότι η χώρα οφείλει να αξιοποιήσει το μοντέλο των Συγχρηματοδοτούμενων από τον τον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα έργων (ΣΔΙΤ) τόσο στα μεγάλα έργα, όσο και στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης.

Το νου μας στη ΔΕΗ! 

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν τόσο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο τομεάρχης του κόμματος Κώστας Σκρέκας, δύο πολιτικοί οι οποίοι έχουν διατελέσει υπουργοί Ανάπτυξης και άρα κατέχουν το θέμα της ενέργειας. Και οι δύο αναφέρθηκαν στη ΔΕΗ, επισημαίνοντας τη σημασία να παραμείνει η εταιρία όρθια. Ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με τον πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος προ ημερών μίλησε για το οξύτατο πρόβλημα της ΔΕΗ λέγοντας ότι «αν σκάσει η ΔΕΗ θα σκάσει η χώρα», ενώ ο κ. Σκρέκας επικαλέστηκε πληροφορίες ότι ήδη δύο μεγάλοι προμηθευτές της ΔΕΗ από το εξωτερικό, προβληματίζονται αν θα παραδώσουν στη ΔΕΗ εξοπλισμό που προορίζεται για δύο νησιά, εξαιτίας της άσχημης οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης.